Vijesti 03.05.2016.

Banjaluka: Mještanima Česme svaka kap kiše donosi paniku

ČITANJE: 3 minute
cesma kliziste
Mirjana Forić, mještanka naselja Česma, na čiju su se kuću dvije godine ranije izlili Vrbanja s jedne, a Vrbas s druge strane, strahuje od svake kapi kiše jer, kako tvrdi, nasip nije dovoljno stabilan da izdrži obilnije padavine.

Naša ekipa obišla je nasipe na ovim rijekama, dvije godine nakon katastrofalnih poplava koje su potopile mnoga domaćinstva te odsjekle ovo naselje od grada, a mještani su u panici jer su nasipi, kako tvrde, samo zakrpljeni i nikako ne bi izdržali nove nalete vodenih bujica.

-Svaka kap kiše nam donosi paniku jer smo prošli kroz pakao s obje strane. Sve što se kasnije uradilo sa nasipom nije dovoljno čvrsto. Pogledajte Crni vir, to je samo površinski nasip, a unutra je voda sve potkopala. To ništa niti je završeno, niti je kvalitetno urađeno- rekla je Forićeva.

Mile Petrušić, mještanin i predsjednik Udruženja “Eko-ušće”, takođe tvrdi da nasipi nisu stabilni kako na Vrbanji tako ni na Vrbasu, a obraćao se, kako kaže, Gradskoj upravi tražeći da ekipe izađu i utvrde koliko su nasipi oštećeni i nestabilni.

-Mi kao građani želimo da ukažemo na problem prije nego što dođe do katastrofe, a siguran sam da će doći ako se hitno nešto ne preduzme. U nekoliko navrata pokušavali smo pokazati nadležnima da nas obilna kiša ponovo može potopiti. Evo, pogledajte samo šta je voda uradila nasipu u Crnom viru. On je površinski nasut glinom, a unutra je voda napravila šupljine i potkopala sve, a ja odgovorno tvrdim da neće izdržati veću količinu vode- dodaje Petrušić.

Prema njegovim riječima, ni nasip pored bivšeg mosta na Vrbasu nije siguran jer se počeo osipati i sa njega zemlja konstantno klizi.

-Voda se, inače, napuni kroz propust pored bivšeg mosta i napravi jezero unutra, što dodatno slabi ovaj nasip koji je, kao što i sami vidite, veoma oštećen na ovom mjestu. Praktično mi smo opet ugroženi od obje rijeke jer, iako su nasipi rađeni, oni nisu kvalitetno urađeni i jedino što tražimo je da se to završi kako se ne bi ponovila kataklizma- dodaje on.

Miladin Maličević, predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice, ističe da je na rijeci Vrbas nasip malo oštećen s unutrašnje strane, što, smatra, nije alarmantno.

-Što se tiče nasipa na Vrbanji, on kao što znate nije završen. Jednostavno rečeno, rupa je zakrpljena, ali da li bi to sve izdržalo neke veće padavine – zaista ne znam- rekao je Maličević.

Iako smo pisanim putem poslali pitanja, nismo uspjeli dobiti informaciju iz Gradske uprave da li su ekipe obilazile ovaj nasip i sačinile zapisnik o njegovom stanju.

Građani najavili protest

Ogorčeni građani Česme u strahu za svoja tek obnovljena domaćinstva, koja su u potpunosti stradala u maju 2014. godine, najavili su proteste ukoliko se nasipi adekvatno ne saniraju.

-Ukoliko ekipe ne izađu na teren i ne utvrde koliko smo ugroženi od obilnijih kiša, mi ćemo izaći na proteste i učiniti sve da zaštitimo svoje kuće- tvrde ogorčeni mještani.

(Nezavisne)