Vijesti 23.09.2016.

Banjaluka: Može li se biciklom umjesto automobilom?

ČITANJE: 1 minuta

Marko Marčetić, osnovac iz Banjaluke, biciklom ide do škole. Juče je obilježio Međunarodni dan bez automobila, ali i poručio i odraslima da na taj način mogu izbjeći gužvu u saobraćaju i zaštititi životnu sredinu. Ipak žali se na uslove.

“U gradu Banjaluci ima jako malo biciklističkih staza. Biciklisti moraju da voze po putevima za automobile ili stazama za pješake”, kaže Marko Marčetić, učenik OŠ “Ivo Andrić”.

Automobile treba da izbjegavamo, ne krije ni gradonačelnik.

“Počesto, kad god je moguće, rasteretio sam se potrebe da vozim u gradu, da ulazim u gužve. U Banjaluci ćete na mnoga odredišta prije stići pješke nego autom”, istakao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Ljubiteljima dugih šetnji i biciklizma, nije teško pala promocija Dana bez automobila. Ima i onih koji nisu znali da u Banjaluci ta manifestacija prerasta u tradiciju, ali i onih kojima bi život bez automobila teško pao.

Iako je automobila sve više, trend vožnje bicikala se ponovo vraća, tvrdi Nikola Soković, vlasnik prodavnice bicikala. Sve ih više proda ali i popravi.

“Ljudi sve češće koriste bicikle kao prevozno sredstvo u svakodnevnom životu i kao rekreaciju. Taj trend je i u Evropi dugi niz godina, a ovdje je sve primjetniji”, rekao je Nikola Soković, vlasnik prodavnice bicikala.

U Gradskoj upravi ističu da će u narednom periodu izgraditi još biciklističkih staza. Ali i da su svjesni da će im za to trebati dosta novca.

(ATV)