Vijesti 21.03.2016.

Banjaluka: Na fasadi pozorišta svake sedmice osvane grafit

ČITANJE: 2 minute
grafit
Na fasadi Narodnog pozorišta RS svake sedmice osvane novi grafit, koji narušava izgled jedne od najstarijih kulturnih institucija u gradu, pa ih moraju uklanjati, a grafiti često osvanu i na zgradama i drugim ustanovama.

-Ne znam ko crta grafite tamo gdje ne treba, naročito na zgradama koje su pod zaštitom države. Svake sedmice ljudi koji su zaduženi za održavanje našeg objekta prekreče jedan od grafita, kao da su baš ti zidovi prijemčivi za šaranje- kazao je Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta RS.

Ističe da je to doza nekulture, nepoznavanja i lošeg odnosa građana prema zgradama i institucijama koje su starije od nas. Grafite možemo vidjeti na svakom ćošku, po zgradama, mostovima, pasarelama, zabačenim prolazima…

Oni se kod omladine smatraju urbanim vidom kulture, te pored šaljivih, ljubavnih poruka i citata, možemo vidjeti uvredljive sadržaje i govor mržnje, iako je najveći broj grafita navijačkog karaktera.

U većini slučajeva grafiti nastaju preko noći, autori nisu poznati, a iscrtavanje je kažnjivo. Propisane kazne iznose od 100 do 1.000 KM za fizička lica, odnosno počinioce prekršaja. Prema Odluci o komunalnom redu, član 16. propisuje kako je zabranjeno crtanje, pisanje grafita i prljanje fasada objekata i drugih površina.

Komunalna policija je tokom 2015. godine u 16 slučajeva rješenjem naložila uklanjanje grafita uvredljivog sadržaja s javnih površina, saopštili su iz Gradske uprave, te navode da je, ukoliko se grafit nalazi na objektu u privatnom vlasništvu, vlasnik objekta dužan ukloniti grafit. Mladi se žale što u gradu ne postoji adekvatan prostor za iscrtavanje grafita kao vid ulične umjetnosti (street art), a jedan od primjera kako grafiti ne moraju narušavati izgled objekta već biti pozitivan primjer dokaz je dvorište OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”.

-U saradnji s Udruženjem građana ‘Nova varoš’, a uz odobrenje Savjeta roditelja, Školskog odbora i Nastavničkog vijeća, kako bismo taj prostor zaštitili od neprimjerenih sadržaja, uz pomoć škole, mladi iz Udruženja iskoristili su taj prostor za crtanje garfita i to vode pod kontrolom- kazao je Dušan Mišljenović, direktor OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”, i dodao kako su video-nadzorom spriječili uništavanje fasade same škole.

(NN)