Vijesti 29.04.2024.

BANJALUKA NA SVJETSKOJ TURISTIČKOJ MAPI: Nakon „Razglednice iz neodoljive“ slijedi Top 100 priča Zelene destinacije

ČITANJE: 3 minute

U nastavku atraktivnih projekata, koji proizilaze iz JU Turistička organizacija grada Banja Luka, slijedi još jedan veoma zanimljiv pod nazivom „ Top 100 story – Green destination“ (Top 100 priča – Zelene destinacije) sa pričom koja se veže za održavanja Svjetskog rafting prvenstva ove godine na rijeci Vrbas.

Ovo je jedno u nizu svjetskih takmičenja u ekstremnom vodenom sportu ali je svakako prvo svjetsko prvenstvo koje će se održati isključivo na domaćoj rijeci i upravo u jednom od najljepših sela svijeta – Krupa na Vrbasu, jer su dosadašnja takmičenja bila podijeljena između rijeka Vrbasa i Tare.

Među živopisnim selima Italije, Austrije, Čilea, Ekvadora, Maroka, Švajcarske, Španije, Kine i ostatka svijeta , a koje bi trebalo posjetiti, našlo se i selo iz okoline Banja Luke, Krupa na Vrbasu. Krupa se nazi na listi koja odaje priznanje ruralnim destinacijama koje su prihvatile turizam kao pokretač razvoja i novih mogućnosti.

Ustupljena fotografija

” ‘Najbolja sela svijeta’ Svjetske turističke organizacije, projekat je JU Turističke organizacije grada Banja Luka kojim je Krupa na Vrbasu uvrštena u mrežu i na listi je 52 najbolja sela svijeta. U međuvremenu, u skladu s listom nadogradnje od 32 sela svijeta, na kojoj se nalazi i Krupa na Vrbasu, imali smo dvije posjete angažovanog eksperta, a naredne 2025. godine, Krupu na Vrbasu ćemo kandidovati na listu 20 najboljih sela svijeta. Ovo je jedino selo iz Republike Srpske i BiH koje se našlo na prestižnoj listi. Drugi uspješno realizovan projekat, pod nazivom ‘Najljepša sela Bosne i Hercegovine’ je projekat kojim je Krupa na Vrbasu uvrštena i na listu 14 najljepštih sela BiH. U skladu sa dobijanjem ovog priznanja, JU Turistička organizacijagrada Banja Luka, postavila je turističku signalizaciju na ulazu i izlazu sela. Status ‘Najljepše selo’ datira još od sedamdesetih godina prošlog vijeka, prvo s isticanjem sela u Francuskoj, a kasnije se proširilo i na druge zemlje Evrope. U nastavku slijedi promocija, umrežavanje i prestavljanje najljepših sela na zajedničkoj platformi na kojoj će se objediniti i predstaviti potencijali ruralnog turizma”, saopšteno je iz Turističke organizacije Banjaluka.

Poseban pečat na turističku promociju Banja Luke, a kroz članstvo „CIFFT“, je i film „Razglednica iz neodoljive“ koji je rezultat saradnje JU Turistička organizacija grada Banja Luka i Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banja Luka. Film je prijavljen na članstvo Međunarodnog udruženja fimskih festivala „CIFFT“ , od strane Turističke organizacije, a prikazivaće se na 9 svjetskih fimskih festivala turističkog filma. Na festivalu „ART&TUR“ u Portugalu osvojio je nagradu za najbolju urbanu destinaciju, ali i nagradu na festitvalu u Japanu održanom u martu ove godine. Isti je prijavljen na „New York festivals TV&FILM awards“ u NJujork, na ocjenjivanje. Pored festivala u Japanu i NJujorku, film će biti prikazan na festivalima u Los Anđelesu, Španiji, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Grčkoj.