Vijesti 21.01.2016.

Banjaluka: Najkrupnija beba teška 5,5 kilograma

ČITANJE: 2 minute
bebe
Najkrupnija beba rođena u Banjaluci protekle godine imala je 5,5 kilograma, dok je najsitniji mališan bio težak 930 grama.

Prema podacima iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u Banjaluci, muška novorođenčad su bila brojnija za 1,6 odsto, pa je tako od 3.187 beba koje su rođene u Banjaluci, na svijet došlo 1.619 dječaka i 1.568 djevojčica.

– Mit je da se najviše rađaju djevojčice. Ali to je nebitno, koliko je važno da natalitet raste i da se djeca rađaju. Protekle godine je rođeno 90 beba više nego 2014. godine, a nadamo se da će ih u 2016. godini biti još više. Bebe su nakon poroda dobijale uglavnom visoke ocjene, najčešće 9 ili 10 – rekli su na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Dodaju da je najmlađa majka u protekloj godini bila maloljetnica od 17 godina, dok je najstarija imala 46.

– Bilo je 255 beba koje su rođene prije vremena, ali i veliki broj žena koje se porađaju na carski rez. Prošle godine je na taj način porođeno čak 29 odsto žena, a ne rijetki su slučajevi kada trudnice same traže da se porode na taj način. Moramo reći i da je samo pet očeva izrazilo želju da prisustvuje porođaju – rekli su na Klinici.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” Jovan Radovanović, smatra da je broj rođenih beba trebao da bude veći od 4.000 kako bi natalitet rastao zadovoljavajućim tokom.

– Malo se stanje poboljšava u odnosu na ranije godine ali je ipak znatno manje rođenih nego umrlih. Treba puno više raditi na stimulisanju nataliteta. Omladina se sve teže odlučuje za brak. Imaju strah, jer su većinu njih roditelji umazili pa se boje uzeti život u svoje ruke. Pored nezadovoljavajuće finansijske situacije mnogi ne žele da se odreknu mladalačkog načina života, a bilo bi drugačije kada bi znali kolika je radost kada dobiju svoje dijete – rekao je Radovanović.

Rekord kada je u pitanju broj beba rođenih za 24 časa u 2015. godini oboren je 4. avgusta, kada je svjetlost dana ugledalo 20 novorođenčadi.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka (UBKC) rekli su da je toga dana rođeno 13 djevojčica i sedam dječaka.

(Glas Srpske)