Vijesti 09.05.2019.

Banjaluka najmanje zagađen grad u regionu

ČITANJE: 2 minute

Projekat “Zeleni gradovi”, koji Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) radi već nekoliko godina sa različitim gradovima u Evropi, čini se da je do sada najbolji rezultat dao u Banjaluci, koja je u protekloj godini bila grad sa čistim zrakom, što je na neki način u obraćanju na jednoj od sesija potvrdio i sam Suma Čakrabarti, direktor EBRD-a.

Navodeći da je drugi cilj u kojem EBRD dosta napreduje pomaganje privredi BiH da usvoji ekološke standarde, Čakrabarti je rekao da su Banjaluka, Zenica i Sarajevo uključeni u program ozelenjavanja privrede, odnosno smanjenja emisije ugljen-dioksida.

“U Banjaluci imamo zanimljiv projekat privatno-javnog partnerstva zamjene korištenja lož-ulja u sistemu centralnog grijanja kotlovima koji su ekološki prihvatljivi”, podsjetio je predsjednik EBRD-a na godišnjem sastanku Odbora guvernera EBRD-a, koji se prethodna tri dana održavao u Sarajevu. Dodao je da ova banka u Sarajevu radi na obnovi tramvajskih šina i pomaganju kupovine novih trolejbusa, odnosno poboljšanju javnog prevoza.

Aleksandar Marić, direktor marketinga i prodaje “Eko-toplana” Banjaluka, istakao je juče za “Nezavisne” da je ovo preduzeće zadovoljno s obzirom na to da je uspješno okončalo grijnu sezonu. Ono što je bitno, ističe Marić, jeste da je rekonstrukcijom postrojenja i prelaskom sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije ovo preduzeće uspješno završilo sezonu. Naglašava da je posljedica toga i činjenica da je Banjaluka grad koji je najmanje zagađen u regionu. Ono što slijedi, navodi Marić, je projekat rekonstrukcije distributivne mreže koja je u jako lošem stanju, te da je već izrađen projekat, utvrđeno stanje i da će ovo preduzeće za ovaj projekat imati pomoć EBRD-a.

U srijedu je održana i sesija “Zeleni gradovi – kvalitetniji život građana” u okviru koje je predstavljen i projekat “Zeleni gradovi”, koji će biti realizovan u narednih šest mjeseci u Sarajevu, Banjaluci i Zenici, kao gradovima koji imaju više od 100.000 stanovnika. Radi se o tehničkoj pomoći EBRD, u okviru koje će ova institucija angažovati konsultanta u izradi akcionog plana ulaganja u projekte koji imaju za cilj zaštitu okoliša u Kantonu Sarajevo, Banjaluci i Zenici. Plan podrazumijeva identifikaciju glavnih uzroka zagađenja tla, zraka i vode.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, tokom panela je naglasio da je Banjaluka prošle godine prvi put radila akcioni plan “zelenog grada”, što je ujedno i jedna od obaveza koje je grad preuzeo sarađujući s EBRD-om.

(Nezavisne)