Vijesti 30.07.2016.

Banjaluka: Najtraženiji placevi uz rijeke

ČITANJE: 2 minute

Krupa na Vrbasu, Slatina, Krčmarice i Vrbanja postale su top lokacije na kojima je najlakše prodati zemljište, tvrde agenti za nekretnine.

U posljednje dvije godine sve su traženiji placevi za vikendice, dok je broj prodatih placeva za izgradnju kuća u Banjaluci znatno smanjen, pokazuju statistike.

 Prema riječima Dragana Milanovića, agenta Agencije za nekretnine „Remaks“, cijene placeva za vikendice zavise od lokacije, izgrađenosti infrastrukture, te se kreću od 10 do 60 KM, koliko košta kvadrat na najatraktivnijoj lokaciji u Krupi na Vrbasu, koja se smatra kao raj za vikendaše.
– Najpopularnije su, i inače, lokacije uz Vrbas i Vrbanju. U tim dijelovima Banjaluka se, po ovom pitanju kuća za odmor, najviše izgradila – kaže Milanović.
On je pojasnio da je razlog smanjene kupovine placeva za izgradnju kuća taj što su ljudi, koji su ratnim migracijama došli u Banjaluku, riješili pitanje kupovine placeva i gradnje kuća.
– Od 2010. bio je primjetan konstantan rast prodaje placeva, najviše u rubnim dijelovima Banjaluke, jer su oni koji su izbjegli prodavali svoju imovinu u zavičaju i kupovali zemljište u prigradskim naseljima – pojašnjava Milanović, dodajući da je osjetno smanjena zainteresovanost za kupovinu placeva.
Bez obzira na to, nije došlo do pada cijena, pa je tako za kvadrat potrebno izdvojiti od desetak KM u Šargovcu do 60 KM u Trnu ili Česmi.
Da je sve manje zainteresovanih za gradnju kuća potvrdio je i Milenko Šajić, portparol Gradske uprave, koji kaže da je u posljednje dvije godine broj zahtjeva za građevinske dozvole za gradnju kuća skoro prepolovljen.
– Broj izdatih dozvola u 2015. godini bio je 353, a u ovoj godini su izdate 154 građevinske dozvole, što je ukupno 507 građevinskih dozvola. Od toga, 78 se odnosi na investicije – višeporodične stambeno-poslovne, poslovne i javne objekte, te objekte infrastrukture, a preostale dozvole za građenje su izdate za izgradnju, rekonstrukciju, nadogradnje i dogradnje kuća – pojašnjava Šajić i dodaje da je većinom riječ o kućama u širem urbanom području.
Više zgrada
U Odjeljenju za prostorno uređenje Gradske uprave kažu da su u odnosu na 2015. ove godine izdali više građevinskih dozvola za izgradnju stambenih zgrada.
– Izdato je 28 građevinskih dozvola za investicione objekte, što je za 17 više nego u istom periodu prošle godine, kada je izdato ukupno 11 dozvola – navodi Milenko Šajić, portparol Gradske uprave.

(blic.rs)