Vijesti 01.11.2016.

Banjaluka nastavlja podršku vantjelesnoj oplodnji

ČITANJE: 1 minuta

Grad Banjaluka će ove godine podržati 12 zahtjeva za sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje, u ukupnom iznosu od 30.000 KM. Pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen je 2.500 KM.

Po konkursu o raspodjeli sredstava za sufinansiranje troškova jedne procedure asistirane reprodukcije (vantjelesne oplodnje), koji je završen 30. septembra, u Odjeljenju za društvene djelatnosti zaprimljena su ukupno 34 zahtjeva.

Pristigle zahtjeve rješavala je Komisija za dodjelu jednokratne novčane pomoći za podršku pronatalitetnoj politici Grada Banjaluka, u skladu sa Pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici Grada Banjaluka – pojedinci, koja je konstatovala da 33 zahtjeva ispunjavaju uslove propisane Pravilnikom. Komisija je izvršila bodovanje na osnovu utvrđenih kriterijuma i izradila rang-listu prioriteta po sljedećim parametrima: brojem bodova po godinama starosti žene, brojem bodova na osnovu ranijih procedura, brojem bodova po osnovu (ne)zaposlenosti, brojem bodova po osnovu tipa steriliteta, a u skladu sa pomenutim Pravilnikom.

Inače, u cilju podrške pronatalitetnoj politici, Grad Banjaluka od 2009. godine (izuzev 2014. godine) sufinansira troškove jedne procedure vantjelesne oplodnje. Prema podacima Odjeljenja za društvene djelatnosti, u tom periodu pozitivno su riješena 84 zahtjeva za šta je izdvojeno 218.800 KM.

Odjeljenje za društvene djelatnosti raspolaže informacijama da je procedurama vantjelesne oplodnje, sufinansiranim budžetskim sredstvima Grada, do sada rođeno šest beba.