Vijesti 01.11.2016.

Banjaluka ne prati standarde: Mjesta za parkiranje uska, šteta na kolima i do 200 KM

ČITANJE: 2 minute

Zbog malih parking mjesta na pojedinim lokacijama u Banjaluci vozači moraju da otvore „četvoro očiju“ kako ne bi oštetili svoje ili drugo vozilo prilikom parkiranja.

Vozači se žale da su pojedina parking mjesta u strogom centru grada iscrtana po zastarjelim standardima, što ne odgovara današnjim dimenzijama automobila. Najčešće građani negoduju na parking u prvoj i drugoj zoni pored Muzeja savremene umjetnosti RS.

– Pravo je umjeće parkirati na ova dva parkinga, mjesta za automobile su preuska, a teško je i kasnije izaći iz kola, jer se odmah pored nalazi drugo vozilo. Pazim dobro da ne oštetim susjedno vozilo kada otvaram vrata – negoduje vozač Miloš B, kojeg smo zatekli na ovom parkingu.

Banjalučki majstori ističu da imaju dosta klijenata koji im dovoze na popravku ogrebana i oštećena kola od parkiranja. Za lakiranje kola građani moraju izdvojiti od 100 do 200 maraka.

U udruženju auto-škola tvrde da su najviše problema imali kod Elektrotehničke škole, gdje su kanidati polagali ispit.

– Morali smo članove komisije da izvodimo iz kola i metrom im dokazujemo da su parking mjesta uža od propisanog – kaže predsjednik udruženja Zdravko Ivić.

Kako nezvanično saznajemo, problem sa iscrtavanjem novih parking linija na starim mjestima je što nadležne firme nemaju mašinu koja bi u potpunosti skinula staru farbu i zbog čega „niko u Gradu ne želi da se prihvati ovog problema“.

– Znamo za primjedbe vozača na starim parkinzima, ali novac smo do sada usmjeravali na gradnju novih parking mjesta. Kada godišnjim programom ne bude planirano proširenje parkinga, fokusiraćemo se na ovaj problem – rekao je načelnik Odjeljenja za komunalno stambene poslove Zoran Novaković.

On tvrdi da su sva parking mjesta urađena u posljednje četiri godine u skladu sa važećim normativima.

Veća naplata

Grad je od naplate parkinga za prvih deset mjeseci inkasirao skoro 3,1 milion maraka. Nadležni očekuju da će do kraja godine ta suma biti 3,9 miliona, te da će za pola miliona „premašiti“ prošlogodišnje prihode.

Ove godine je „izgrađeno“ 407 novih parkinga, te Banjaluka sada ima ukupno 4.700 parking mjesta koji se naplaćuju.

(Blic)