Vijesti 30.07.2016.

Banjaluka: Nepotrebna panika zbog zmija jer nema najezde

ČITANJE: 2 minute

Zmija koja je viđena u parku “Mladen Stojanović”, u blizini trotoara, a prije neki dan i druga na drvetu u centru grada, stvorile su paniku kod Banjalučana, koji su u strahu da je došlo da najezde ovih gmizavaca.

Iz Gradske uprave kažu da je Civilna zaštita primila dojavu o zmiji u parku, a odmah poslije toga na teren su izašle i ekipe “Eko-bela”.

“Ekipe su izašle na teren da je uklone, ali zbog kiše koja je počela da pada nisu bili u mogućnosti da je uhvate”, kazao je u petak direktor “Eko-bela” Vladimir Šušnjar .

Društvene mreže su se usijale od komentara zbog zmije, pa su mnogi tvrdili da je u pitanju opasni poskok, međutim stručnjak Goran Šukalo, herpetolog, kaže da je u pitanju vodena zmija koja ne ujeda ljude.

“Ona uopšte nema raflekse da grize, a kada se nađa u opasnosti ispušta samo smrdljivu tečnost”, rekao je Šukalo.

Podsjetimo, mojKontakt portal je takođe objavio da se radi o vodenoj zmiji koja nije otrovna, što nije spriječilo druge redakcije da bez provjere objave da su u pitanju otrovni poskok ili šarka.

Šukalo ističe da se ne može govoriti o najezdi zmija.

“U ovo doba godine je normalno da građani uočavaju veći broj zmija jer one traže pogodna mjesta za polaganja jaja. U ovakvim slučajevima građani uvijek moraju biti na oprezu, savjetujem im da uočene zmije ne diraju, a ako ih vide najbolje bi bilo da ih prijave nadležnim službama, a nikako da ih ubijaju”, istakao je Šukalo.

Banjalučani su u komentarima na društvenim mrežama pitali otkud zmije u parku, koji je pokošen i u centru grada, a neki su tvrdili da ih neko donosi i stavlja na te lokacije, što stručnjaci odbacuju kao mogućnost.

Predsjednik Savjeta MZ Rosulje Željko Gagula, izjavio je da nije upoznat sa slučajem zmije u parku, ali da je njena pojava možda rezultat divlje deponije koja se nalazi iza samog parka, kao i neurednog Banjalučkog polja.

Iz ambulanti kažu da ima seruma protiv ugriza zmija, a od maja do danas su imali dva takva slučaja.

(nezavisne.com)