BANJALUKA.NET OTKRIVA: Republika Srpska ne želi da izađe iz vlasništva “Krajinapetrola”

Uprava preduzeća „Krajinapetrol“ Banjaluka je po zahtjevu Komisije za hartije od vrijednosti RS objavila dodatno izjašnjenje o ponudi za preuzimanje akcija „Krajinapetrola“ koju je uputila firma „Nes“ Banjaluka, a u kojem je većina članova Uprave ipak izrazila i pojasnila svoj negativan stav o toj ponudi.

U suštini, članovi Uprave “Krajinapetrola” koji predstavljaju državni kapital, a to su predstavnici Akcijskog fonda, Fonda za restituciju I Penzijskog rezervnog fonda, koji zajedno imaju više od 52 odsto akcija Krajinapetrola op.a. istakli su da i dalje žele da budu akcionari u “Krajinapetrolu” i da su iz tog razloga dali negativno mišljenje o ponudi za preuzimanje koju je uputila firma “Nes”.

Kako je navedeno u dodatnom izjašnjenju, Mirko Marčeta, predsjednik UO je izrazio negativan stav u vezi sa objavljenom ponudom za preuzimanje, jer Akcijski fond RS – Fond za restituciju RS žele da i dalje budu akcionari u “Krajinapetrolu”.

Jovo Vojnović, član UO je istakao da izražava negativan stav u vezi sa objavljenom ponudom za preuzimanje, dok je Davor Knez, član UO takođe istakao da izražava negativan stav u vezi sa objavljenom ponudom, jer nije u mogućnosti da pozitivno ocijeni iznesene planove, ciljeve i namjere ponudioca.

I Velibor Maksimović, član UO je istakao da izražava negativan stav u vezi sa objavljenom ponudom za preuzimanje, jer ,,Penzijski rezervni fond -PREF" želi da i dalje bude akcionar u “Krajinapetrolu”.

S druge strane, Milan Đukanović, član UO I Milovan Bajić, direktor “Krajinapetrola” istakli su da izražavaju pozitivan stav u vezi sa objavljenom ponudom za preuzimanje “Krajinapetrola”.

Kada je u pitanju ponuđena cijena, Marčeta, Knez i Maksimović su istakli da ponuđena cijena ne odgovara realnoj (fer) vrijednosti akcija emitenta, a uzimajući u obzir imovinski i prinosni položaj, procjene budućih kretanja, očekivane vanredne okolnosti, ugovorene poslove, te položaj u odnosu na konkurente.

Vojnović je istakao da se obzirom na njegovo iskustvo ne može izjasniti o cijeni, prema Đukanoviću cijena odgovara realnoj (fer) vrijednosti akcija emitenta, uzimajući u obzir imovinski i prinosni položaj “Krajinapetrola”, dok je i Bajić naveo da ponuđena cijena predstavlja fer vrijednost akcija ove firme.

Podsjećamo da je Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) RS zatražila od Uprave „Krajinapetrola“da objavi dodatno izjašnjenje o ponudi za preuzimanje akcija „Krajinapetrola“ koju je uputila firma „Nes“ Banjaluka.

Uprava “Krajinapetrola” je na sastanku 3. januara ove godine dala negativno mišljenje o ponudi za preuzimanje preostalih akcija koju je objavila firma “Nes” iza koje, prema navodima pojedinih medija, stoji Nedeljko Kesić, bivši direktor “Hidroelektrana na Vrbasu”. Iako je Uprava “Krajinapetrola” u zaključku dala

negativno mišljenje, pozitivno je ocijenila planove “Nes-a” po pitanju dalje budućnosti “Krajinapetrola”, a koja predviđa širenje poslovne mreže i otvaranje novih radnih mjesta.

Inače, nakon što je firma “Nes” nedavnom kupovinom akcija “Krajinapetrola” stekla više od 30 odsto udjela u ovom preduzeću, dostavila je ponudu za preuzimanje u kojoj je navela kako je spremna da plati 0,81 KM po akciji, što je za 0,20 KM više u odnosu na prosječnu cijenu ostvarenu na berzi. Do tada je Kesić posjedovao 5,26 odsto akcija „Krajinapetrola“, ali je kupovinom akcija od „Petrobart Holdings LTD“ i drugih malih akcionara prešao procenat od 32 odsto.

(banjaluka.net)

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.