Vijesti 14.12.2015.

Banjaluka: Noću ne vide ni prst pred okom

ČITANJE: 3 minute
Prigradska naselja banjaluka
Mještani mnogih ulica u prigradskim banjalučkim naseljima, kad padne noć, ne vide ni prst pred okom, jer ulične rasvjete u njima nema, potvrdili su iz mjesnih zajednica.

Tako naselje Priječani, od ukupno 33 ulice, u samo tri ima uličnu rasvjetu, a ni one nisu u potpunosti osvijetljene.

-Glavna, Hilandarska ulica je uglavnom u mraku, što stvara velike probleme, jer se tu nalazi i osnovna škola, te se djeca ne vide u mraku kad padne noć, a put je nepregledan i vrlo uzak pa je mogućnost da se dogodi neka nezgoda velika – kazao je Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta MZ Priječani.

Dodaje da je Strategijom razvoja grada do 2015. predviđeno da ovo naselje postane urbani dio grada, a koliko se u tome uspjelo, svjedoči podatak da 30 ulica nema uličnu rasvjetu.

Na samo četiri i po kilometra od centra grada počinje naselje Šargovac, u kojem je oko 700 metara glavne Šargovačke ulice i dalje neosvijetljeno.

Iz Savjeta MZ Šargovac kažu da je ulična rasvjeta na listi njihovih prioriteta.

– Ulica Tunjice, u dužini od oko dva kilometra nema nijednog stuba rasvjete, Cvjetna ulica takođe u istoj dužini ima samo 500 metara rasvjete, zatim je tu i Nova ulica, Livadska kao i Drakulićkih žrtava – nabraja Radovan Ilić, predsjednik Savjeta MZ Šargovac.

Kako govore iz mjesne zajednice Motike, rasvjeta postoji u glavnoj ulici – Ilindanskoj, pali se u 17 časova i radi do ponoći.

– Posebno je kritičan gornji dio Ilindanske ulice. Najveći problem su kvarovi, sijalice nisu zamijenjene, rasvjeta nije ujednačena, a mnogi stubovi su nakrivljeni – kazao je Darko Todić, predsejdnik Savjeta MZ Motike, i naveo da su se obraćali nadležnima tri puta usmeno i pismeno.

Navodi da u nacrtu budžeta stoji pojačanje rasvjete u seoskim područjima.

MZ Lauš I pripada gradskoj zoni, ali u Ulici srpskih rudara postoje stubovi bez svjetiljki.

Prema riječima Nebojše Matića, predsjednika Savjeta MZ, ova ulica nalazi se u visinskoj zoni prema naselju Pavlovac i Đuranovićima, a jedna je od gusto naseljenih.

– Još prije tri godine na toj lokaciji postavljena su 23 stuba ulične rasvjete koja nisu u funkciji, jer nisu okačene sijalice. To je dio gdje ima mnogo djece koja čak prolaze kroz šumu – kazao je Matić.

Iz MZ Kola kažu kako se posljednje dvije do tri godine ništa nije radilo kada je rasvjeta u pitanju, te namjeravaju slati dopis Centru za razvoj sela.

Milenko Šarić, direktor Centra za razvoj i unapređenje sela, kaže da održavanje postojeće infrastrukture javne rasvjete rade iz vlastitih sredstava, jer su sredstva za održavanje javne rasvjete prema odobrenom budžetu za ovu i prethodne dvije godine iznosila nula KM.

– Cilj nam je da kao prioritet postavimo vodosnabdijevanje, tako da smo sredsva preusmjerili praktično na održavanje vodovoda, koja su takođe skromna – kazao je Šarić.

Obećava da će u narednom periodu izvršiti podešavanje javne rasvjete na svim pravcima i u granici dozvoljenih sredstava.

Iz Gradske uprave kažu kako je u toku priprema programa za narednu godinu te, dok ne bude usvojen, ne mogu tačno reći šta će se i gdje raditi u vezi sa rasvjetom.

(NN)