Vijesti 26.04.2016.

Banjaluka: Nova zanimanja barmen, časovničar i zlatar

ČITANJE: 5 minuta
gimnazija
Budućim srednjoškolcima će prilikom upisa u predstojeću školsku 2016/2017. godinu biti ponuđena nova zanimanja i to: agroturistički tehničar, barmen, časovničar, zlatar, optičar, armirač i betonirac.

Srednje škole planove upisa sa predloženim brojem đaka koje bi trebalo da upišu u prvi razred dostavile su Ministarstvu prosvjete i kulture RS na razmatranje.

– Datumi upisa srednjoškolaca u prvi razred biće određeni u narednom periodu, a obično su to dva roka, junski i julski – kazali su u resornom ministarstvu.

U Gimnaziji planiraju upis 280 učenika u deset odjeljenja.

– Praksa je da upišemo onoliko učenika koliko ih završi u prethodnoj školskoj godini, tako da ćemo na jesen imati toliko slobodnog prostora. Trebalo bi da imamo po četiri odjeljenja opšteg i društveno-jezičkog smjera i po jedno prirodno-matematičkog i računarsko-informatičkog – kazao je direktor Gimnazije Zoran Pejašinović.

Direktor Građevinske škole Ljuban Bajić kaže da će ova škola primiti 130 učenika.

– Od četvorogodišnjih smjerova trebalo bi da imamo po jedno odjeljenje arhitektonskih i građevinskih tehničara, te dva geodetskih tehničara – kazao je Bajić.

Istakao je da će kao novinu pokušati da upišu jedno kombinovano odjeljenje za deficitarna zanimanja armirač, betonirac i zidar.

– Svake godine pokušavamo da upišemo zanatsko odjeljenje, ali ne uspijevamo jer djeca ne žele da upišu trogodišnje zanate. I ove školske godine smo pokušali upisati jedno odjeljenje zidara, ali smo imali samo jednog učenika – kazao je Bajić.

Direktor Poljoprivredne škole Edi Haneš rekao je da planiraju upis devet odjeljenja, odnosno 234 učenika.

– Pored standardnih smjerova prehrambeni, poljoprivredni i veterinarski tehničar, uvodimo novi smjer agroturistički tehničar. To je četvorogodišnje zanimanje koje je koncentrisano na razvoj tri privredne grane: poljoprivredne proizvodnje, turizma i ugostiteljstva – kazao je Haneš.

Direktor Tehničke škole Kristina Mrđa rekla je da su predvidjeli upis 442 učenika u 17 odjeljenja.

– Preložili smo uvođenje tri nova smjera u trećem stepenu,  časovničar, zlatar i optičar, jer tržište rada ima potrebu za takvim zanimanjima. Nekada smo školovali optičare, pa imamo aparate koji će nam u tome pomoći. Što se tiče časovničara i zlatara, tu je ključna precizna mehanika, a to je svojstveno školi – rekla je Mrđa.

Kazala je da je planiran upis i u smjerove tehničara mehatronike, drumskog saobraćaja, logistike i špedicije, poštanskog saobraćaja, vazduhoplovni tehničar, vozač motornih vozila, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, te za motore i motorna vozila, mehaničar grejne i rashladne tehnike, bravar, instalater, automehaničar i obrađivač metala rezanjem.

I u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi uvode novinu, smjer barmena.

– Na tržištu rada pojavilo se interesovanje, ali imali smo i konkretnih zahtjeva ugostitelja za školovanje ovakvog profila radnika. Osim usluživanje gostiju, dužnost barmena bi bila i pravljenje koktela. S obzirom na veliki broj restorana i kafića samo u gradu, mogućnosti za zaposlenje su veće – kazao je direktor Boris Spasojević.

Dodao je da planiraju upis deset odjeljenja sa po 26 učenika.

– Od toga šest za zanimanja četvrtog stepena, po dva odjeljenja trgovačkih, kulinarskih i ugostiteljskih tehničara, po jedno kuvara, konobara, poslastičara i novog smjera barmena. Ukoliko ne dobijemo odobrenje za smjer barmen, imaćemo dva odjeljenja kuvara – objasnio je Spasojević.

Direktor Medicinske škole Vladimir Jagodić kazao je da je plan da upišu osam odjeljenja sa oko 240 učenika.

– Od toga pet odjeljenja medicinskih tehničara, te po jedno odjeljenje fizioterapeuta, laboratorijsko-sanitarnih tehničara, te akušersko-ginekoloških sestara. U školi imamo šest smjerova, ali ne upisujemo nove učenike svake godine, vodimo računa o tome koliko koje struke ima registrovano u Zavodu za zapošljavanje – kazao je Jagodić.

Direktor Tehnološke škole Dejan Čutura naveo je da će budući srednjoškolci moći konkurisati za smjerove frizer, kozmetički, likovni, grafički i ekološki tehničar, te dizajner industrijskih proizvoda u devet odjeljenja.

– Po odjeljenju bi trebalo da upišemo 24 učenika. Koliko tačno će koje odjeljenje imati đaka znaćemo tek kada se završi ova školska godina i vidimo koliko učenika će  ponavljati razred – kazao je Čutura i dodao da se uvođenje novog zanimanja multimedijalni tehničar može očekivati u školskoj 2017/2018. godini.

U Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla” biće mjesta za 224 đaka u osam odjeljenja.

– Planiramo upis po tri odjeljenja tehničara telekomunikacija i računarstva, te po jedno elektronike i elektroenergetike – dodao je direktor Vojislav Popović.

Direktor Ekonomske škole Nada Vulić navela je da bi u idućoj školskoj godini u osam odjeljenja trebalo da imaju oko 224 nova učenika.

– Od tog broja tri odjeljenja su ekonomskih, jedno bankarskih i četiri poslovno-pravnih tehničara – kazala je Vulićeva.

Iz Škole učenika u privredi poručuju da, kada su u pitanju četvorogodišnja zanimanja, planiraju upis dva odjeljenja šumarskih tehničara i jedno tekstilnih.

– Kada su u pitanju trogodišnja zanimanja, planirano je po jedno odjeljenje autoelektričara i elektroničara mehaničara i dva električara – rekli su u ovoj školi i dodali da bi po odjeljenju trebalo da budu po 24 učenika.

Potvrdili su da su predložili uvođenje dva nova zanimanja, ali nisu htjeli precizirati koja dok ne dobiju odgovor resornog ministarstva, koje to treba da odobri.

Maturanti devetih razreda osnovnih škola imaće na raspolaganju i nekoliko privatnih srednjih škola.

Gimnazija i Medicinska

Maturante osnovnih škola najviše zanimaju Gimnazija i Medicinska škola. To se moglo čuti na nedavno održanom Sajmu srednjih škola i zanimanja.

– Želim da upišem Gimnaziju jer zahtjevniji fakulteti, sa kojima se lakše može zaposliti, traže više rada i znanja koje ova škola pruža – rekao je na pomenutom Sajmu učenik devetog razreda OŠ “Miloš Crnjanski” Igor Duka.

Prijedlog upisa đaka

Gimnazija  280

Građevinska škola      130

Poljoprivredna škola         234

Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola   260

Tehnološka škola      216

Ekonomska škola         224

Medicinska škola       240

Tehnička škola  442

Elektrotehnička škola “Nikola Tesla” 224

Škola učenika u privredi 168

(Glas)