Vijesti 18.06.2016.

Banjaluka: O Abaciji brine samo društvo iz komšiluka

ČITANJE: 2 minute

Redovni posjetioci plaža kod Zelenog mosta tvrde da je Gradska uprava zanemarila ova kultna okupljališta Banjalučana.

Mještani su ogorčeni ponašanjem gradskih vlasti.

– Ovo je proglašeno javnom plažom, ali da nije nas iz naselja sve bi propalo. Teren za basket je loš, trebalo bi ga presvući, pijesak za odbojku nije mijenjan nikako, jedino ga organizatori nekih događaja malo poravnaju da bi se takmičenje uopšte moglo održati – kaže Vladan Zrnić, koji živi u blizini Zelenog mosta i, kao i većina njegovih komšija, tokom cijele godine slobodno vrijeme provodi uz Vrbas, na plažama Abacija i Zelena.

Mladi mještani kažu da su prošle godine sami kupili i postavili sprave za vježbanje, u blizini koša. Podsjećaju i da su volonteri prije dvije godine, uz pomoć stranih donacija, uredili stazu za šetnju, obnovili tuševe i obijezbedili besplatan internet.

I njihove starije komšije negoduju što se kultna Abacija može pohvaliti samo dotrajalim stepenicama i klupama, jer šetalište zarastu u travu, a WC kabine se dopremaju skoro na izmaku sezone.

– Ako je to pomoć Grada, hvala im na tome. Drugi evropski gradovi bi se ponosili ovakvim plažama, a naši nisu ni svjesni šta imamo. Toliko lijepih i korisnih stvari se ovdje još može napraviti – smatra penzioner Branko Delić.

Predsjednik Savjeta MZ Obilićevo II Vanja Janča ističe da imaju lošu komunikaciju sa Gradskom upravom, te da je sudbina plaže kod Zelenog mosta neizvjesna, jer važeći regulacioni plan na toj lokaciji predviđa gradnju objekta.

Na pritužbe građana, iz Gradske uprave odgovaraju da je pred ljetnu sezonu pokošena sva trava i da se redovno odvozi smeće, ali nisu komentarisali obnovu sportskih terena. Ovih dana, najavljuju, postaviće četiri WC kabine i pustiti u rad tuševe i česme.

Stižu spasioci

U Spasilačkoj službi su potvrdili da će od 1. jula patrolirati plažom.

Portparol Gradske uprave Milenko Šajić precizirao je da je ove godine planirano 4.000 KM za sufinansiranje spasilačke službe i da će rad biti organizovan u skladu sa procjenom rizika.

(Blic)