Vijesti 09.05.2016.

Banjaluka: Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

ČITANJE: 2 minute
fasizam-dan
“Deveti maj četrdeset pete najsrećniji je dan u mom životu”, prisjeća se Dimitrije Đaković. Pred banjalučkim spomenikom žrtvama fašizma sa ratnim drugovima prepričavao je, kako kaže, najteže trenutke svog života.

U rat je otišao kao šesnaestogodišnji dječak. Živu glavu je, priča, u dva navrata izvukao samo zahvaljujući dovitljivosti.

“Mi smo, kakvo smo imali mišljenje i ponašanje onda, takvo je ostalo i sada, i zaista će biti do smrti.Svake godine obilježavamo rado, bez obzira kakvo je vrijeme i tako da nema, ove godine sam bio, dogodine neću. Koliko god nas ima, toliko i prisustvujemo”, priča Dimitrije Đaković.

Uz borce Drugog svjetskog rata, na Trgu palih boraca u Banjaluci bio je i vrh Srpske. Prvi vijenac na spomenik je položio predsjednik Republike, Milorad Dodik. Za njim i predstavnici Vlade, Narodne skupštine, boračkih organizacija. Dodik poručuje da je Republika Srpska nastala na temeljima antifašističkih ideja. Za to što u njoj ima mjesta za svakoga, kaže, zaslužni su i naši borci za slobodu.

“Te priče o stradanju i borbi srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu moraju da budu očuvane, jer naprosto, ne možemo da razumijemo ni današnje vrijeme i današnja iskušenja bez razmišljanja i saznanja o tim vremenima”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Pedesetak metara dalje, iz Kulturnog centra “Banski dvor” stužu slične poruke. “Ostataka fašizma ima i danas”, poručuje pisac Vule Žurić. Iako zamaskiran, prisutan je u ideologijama i politikama mnogih zemalja svijeta.

“Strašno mnogo paralela vidimo između onog što se dešava danas u Evropi i u svijetu. Prije svega mislim na Zapadni svijet kada kažemo svijet, sa onim što se dešavalo i 1914. godine, zato što smo o tome ustvari i zaboravili da govorimo, jer možemo da uzmemo da je i Mlada Bosna bila preteča jednog antifašističkog pokreta, a naročito ono što se dešavalo krajem 30-ih godina u Evropi”, kaže pisac Vule Žurić.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je širom Srpske, od Novog Grada do Trebinja. Borcima palim za slobodu, pošta je odata i ispred vječne vatre u Sarajevu.

 (ATV)

Oznake: Milorad Dodik