Magazin 03.04.2019.

BANJALUKA OBOJENA U CRVENO I ŽUTO Tulipan ponovo procvjetao u gradu po kojem nosi ime

ČITANJE: 1 minuta

Tulipan “Banjaluka”, na kome se prelivaju crvena i žuta boja, ovih dana je po drugi put procvjetao u gradu po kojem nosi naziv.

U gradskim parkovima je posađeno više od 10.000 sadnica ove jedinstvene sorte tulipana po kojem je grad poznat među cvjećarima širom Evrope.

Naime, ova vrsta tulipana poslije više od pet decenija nakon što je nastala, lani je zvanično posađena i u svom gradu, a jedna od prvih lokacija na kojima je procvjetala bio je Park “Petar Kočić”.

Iako se ova vrsta tulipana prodaje na holandskom tržištu, a ima ga čak i u Americi, u Banjaluci je do prošle godine malo ko znao da postoji.

Kako su ispričali cvjećari, sve je počelo još 1974. godine, kada je tim banjalučkog „Cvjećara“, pod rukovodstvom Petra Đurića, kombinacijom dvije sorte napravio ovu vrstu.

Ukrštene su dvije boje sorte apeldorn, crvene i žute, i napravljen tulipan koji se proizvodio za holandsku firmu. Oni koji su zaslužni za stvaranje te vrste tulipana nisu ni slutili da će taj cvijet biti uzgajan u Holandiji za evropsko i svjetsko tržište i da će zahvaljujući „Cvjećaru“ dobiti ime po gradu Banjaluka.

Čak je i holandski Muzej tulipana potvrdio da je ova vrsta i te kako poznata u cijelom svijetu i da ime nosi po gradu na Vrbasu.

Pored tulipana, u Banjaluku je lani vraćen i čuveni Festival cvijeća. Banjaluka je prije više od 30 godina imala izložbu cvijeća, koja je bila popularna i veoma posjećena. Drugo izdanje festivala treba da se održi od 17. do 19. maja.

(Srpskinfo)