Vijesti 11.05.2016.

Banjaluka: Obustavljena istraga protiv uhapšenih u akciji “Ruben”

ČITANJE: 2 minute
akcija ruben
Okružno tužilaštvo u Banjaluci obustavilo je istragu protiv 31 osobe, uhapšenih u akciji Ruben prošle godine na području Republike Srpske, pod sumnjom da su povezani sa terorističkim grupama.

Tužilaštvo je izdalo naredbu da se obustavi istraga protiv Adisa Kušmića, Latifa Hukića, Samira Redžića, Omera Topovčića, Muharema Borovca, Mirsada Velića, Rame Kadrića, Ramiza Smajića, Abdulaha Pašića, Elvira Polje, Esmira Mašića, Naila Dudakovića, Mirsada Kebića i Harisa Kekića.

Istraga je obustavljena i protiv Jasmina Jašarevića, Mehmeda Husakovića, Muje Žilića, Alije Plehadžića, Ibrahima Turkušića, Senada Beširevića, Kemala Sušića, Hajrudina Softića, Zekerijaha Softića, Remzije Mešinovića, Edina Šupukovića, Rasima Ogorinca, Samira Okića, Elvisa Merdžića, Mehmeda Sejdinovića, Alije Redže i Nedžada Mujića.

Iz Tužilaštva objašnjavaju da kod njih nije pronađeno oružje, koje je zabranjeno za posjedovanje u privatnim kućama. Čak, nekoliko uhapšenih, kod kojih je pronađeno nedozvoljeno oružje, oni će dobiti prekršajne prijave, ali ni u kojem slučaju ne mogu se dovesti u vezu sa bilo kakvom terorističkom organizacijom, niti je oružje pronađeno kod njih bilo namijenjeno za terorističku upotrebu.

Grupa je uhapšena u spektakularnim akcijama MUP RS-a, u maju prošle godine. Pretresi i hapšenja izvršeni su u Banja Luci, Gradišci, Šipovu, Tesliću, Prijedoru, Zvorniku, Srebrenici, Kalesiji, Doboju, te nekoliko drugih lokacija. Hapšeni su predstavljeni kao opasni teroristi, koji su prijetnja po sigurnost građana u Srpskoj. Godinu dana poslije, Tužilaštvo iz Banjaluke saopštilo je da uhapšeni ipak nemaju vezu sa terorističkim grupama.

Jedan od uhapšenih, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je za NAP da je u kontaktu sa ostalim hapšenim, te da pripremaju tužbe protiv Republike Srpske.

Tvrdi da su njihove egzistencije ugrožene, nakon što su predstavljeni kao opasni teroristi. Njihove porodice i oni pretrpjeli su traume. U sredinama u kojima žive ljudi ih sada gledaju sa oprezom. Neki od njih izgubili su u poslovne partnere, ali i prijatelje.

(Agencije)