Vijesti 15.07.2016.

Banjaluka: Od ponedjeljka akcija kontrole sigurnosnog pojasa

ČITANJE: 1 minuta

Pripadnici CJB Banjaluka će od ponedjeljka, 18. jula, do 12. avgusta u okviru akcije Ministarstva unutrašnjih poslova RS “Pojas” realizovati pojačanu aktivnost na kontroli korišćenja bezbjedonosnog pojasa i sigurnosnih sjedalica za djecu.

Pripadnici CJB Banjaluka akciju “Pojas” realizovaće u cilju smanjenja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica, rekla je portparol CJB Banjaluka Marija Markanović.

Markanovićeva je naglasila da su na području CJB Banjaluka u proteklih šest mjeseci izdata 4.902 prekršajna naloga zbog nekorišćenja bezbjedonosnog pojasa i 32 naloga zbog prevoženja djece mlađih od pet godina koji nisu ispravno vezana u sigurnosnoj sjedalici, što je obaveza po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH.

Iz CJB Banjaluka podsjećaju učesnike u saobraćaju da su u obavezi da koriste bezbjednosni pojas, kako u svojstvu vozača i suvozača, tako i u svojstvu putnika.

Djeca do pet godina na zadnjem sjedištu su u obavezi da budu u sigurnosnoj sjedalici pravilno postavljenoj i pričvršćenoj, dok su djeca od pet do 12 godina u obavezi da koriste bezbjednosni pojas.

Djeca do 12 godina se ne smiju prevoziti na prednjem sjedištu, s tim da djeca do dvije godine se smiju prevoziti na prednjem sjedištu u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj u kontra smjeru od smjera kretanja vozila sa isključenim vazdušnim jastukom na mjestu suvozača.

Za nepoštovanje zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna.

Markanovićeva je naglasila da su saobraćajne propise dužni poštovati svi učesnici u saobraćaju, kako ne bi ugrozili svoje, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju.

(SRNA)