Vijesti 08.02.2016.

Banjaluka odbranila titulu najgostoljubivijeg grada

ČITANJE: 2 minute
banjaluka
Međunarodni turistički savez i međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva “Sacen international” iz Beograda dodijelio je, po drugi put, Banjaluci nagradu “Zlatna čaša gostoljublja Mediterana i jugoistočne Evrope za 2015. godinu“.

Priznanje Banjaluci dodijeljeno je u okviru turističke akcije “Birajmo najuspješnije u turizmu Mediterana i jugoistočne Evrope” za 2015. godinu., a svečano uručenje priznanja biće održano 29. aprila na Skadarliji u Beogradu.

-Za gostoljubivost i domaćinski odnos Banjaluka je već jednom okrunjena nagradom Zlatna čaša gostoljublja koja je, od strane SACEN-a, dodijeljena za 2013. godinu koju je tada preuzeo direktor Turističke organizacije grada Banja Luka Ostoja Barašin- saopšteno je iz Turističke organizacije grada Banjaluka.

-Ovo izuzetno priznanje, koje dobijamo po drugi put, pokazuje da turistički kvalitet prestonice Srpske ima tendenciju rasta, a samim tim i gotovo duplo veći broj dolazaka turista iz svih dijelova svijeta koje je Banjaluka ugostila- kazao je Barašin.

Međunarodna turistička patrola “Sacen internationala”, osim Srbije, obišla je brojne druge zemlje poput Francuske, Španije, Italije, Austrije, Mađarske, Turske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, BiH, Crne Gore, Tunisa, Malte, Kipra i Grčke, nakon čega je međunarodni stručni žiri izabrao najbolje. Tako je Italija dobila “Zlatno turističko srce” kao najbolja turistička destinacija Mediterana i jugoistočne Evrope, Španija je proglašena za šampiona ljetnog turizma Mediterana i jugoistočne Evrope, dok je Venecija najbolje turističko mjesto Mediterana i jugoistočne Evrope. Mađarskoj je dodijeljeno priznanje šampion zdrastvenog turizma Mediterana i jugoistočne Evrope, Beograd je šampion sporskog turizma, Beč kulturnog turizma, a Ljubljana kontinetalnog turizma.

Hotelijerski fakultet u Opatiji odlikovan je kao najbolji fakultet Mediterana i jugoistočne Evrope, dok je restoran na Ohridu “Biljanini izvori” proglašen za najbolji restoran Mrditerana i jugoistočne Evrope. Reporter Perica Đaković iz Herceg Novog nagrađen je “Zlatnim turističkim perom”.

(ATV)