Magazin 09.05.2016.

Banjaluka: Održana komemoracija Jadranki Stojaković u NPRS

ČITANJE: 2 minute
komemoracija
U prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, brojnih kolega muzičara, slikara, glumaca, te poštovalaca lika i djela čuvene kantautorke, u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci je danas održana komemoracija Jadranki Stojaković.

Komemoracija je počela minutom ćutanja u čast preminule umjetnice, da bi završila izvedbom njene pjesme “Što te nema”.

Pjesmu su izveli Tibor Tišma, iz grupe Aleksandrija i pjevačica Maja Tatić, koja se u više navrata obratila prisutnima.

“Naša Jaca, vječna lutalica, koja se uputila među zvijezde najsigurnije utočište imala je i imaće u svojim pjesmama i našim srcima”, kazala je Tatićeva naglasivši da je Jadranku Stojaković smatrala za drugu majku, dok je ona njoj bila kao ćerka koju nikad nije imala.

komemoracija 2

Publici se obratila i Jasna Brkić, zamjenica gradonačelnika Banjaluke.

“Pripadala je svima i mi smo to osjećali. U Sarajevu je postala čuvena kantautorka cijele bivše Jugoslavije, a kada je pjevala pjesmu ‘Život piše romane’, ni slutila nije da će je taj život odvesti u daleki Japan. Iz Japana je posjećivala i održavala ‘tajnu vezu’ sa Banjalukom koju je uspostavila još daleke 1967. na festivalu Prvi aplauz, gdje je prvi put nastupila pred publikom. Gradu na Vrbasu, odakle je i otišla u vječnost, podarila je vedar duh, dobrotu i plemenitost. Hvala joj na tome”, riječi su Brkićeve.

Dragan Davidović, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za vjere, koga je Jadranka Stojaković zvala duhovnim bratom, kazao je da je iza nje ostala muzika koje je opšte dobro kako svih nas tako i svih budućih generacija koje će biti tu i kada mi odemo.

“Danas je praznik, dan slobode. Kao što je sloboda opšte dobro, tako i Jadrankinu muziku osjećamo. Svako od nas u toj muzici ima sopstveno vlasništvo, a broj vlasnika nikada neće biti ograničen”, rekao je Davidović dodajući da je Jadranka znala da muziku treba stvarati tako da notama bude tjesno, a osjećanjima prostrano.

“Hvala ti Jadranka, nastavi da sanjaš muziku i neka ti je vječna zvijezdana simfonija”, zaključio je Davidović.

U ime naroda Japana, duboko saučešće izdravio je prvi sekretar japanske ambasade u BIH, a dijelove iz knjige “Boje zvuka”, novinarke Milke Čeremidžić, koja govori o životu Jadranke Stojaković, čitali su glumica Miljka Brđanin i voditelj Rajnat Majstorović.

Jadranka Stojaković neće biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana

Sahrana će biti održana na groblju u Vrbanji, ali ne u Aleji zaslužnih građana kako je planirano, jer je iz gradske uprave stigla odbijenica iz razloga što još uvijek ne postoji pravilnik o sahranjivanju na pomenutom dijelu groblja. Galerija

 

(Nezavisne)