Vijesti 21.01.2016.

Banjaluka: Oronule zgrade ugrožavaju bezbjednost

ČITANJE: 1 minuta
banjaluka oronule zgrade
Na području užeg centra grada, kao i brojnim gradskim naseljima, ima na desetine objekata koji su oronuli i u veoma lošem stanju, a osim što narušavaju izgled okoline, oni ugrožavaju i bezbjednost pješaka, vozila i okolnih objekata.

Mještanka naselja Čaire, Ivana Milutinović kaže da ima i previše ruševnih objekata.

-Moje naselje se nalazi na kilometar od centra grada a puno je starih i oronulih kuća. Pitanje dana je kada će se neka od tih kuća obrušiti na nekog prolaznika. Gotovo da nema dijela grada koje nema po nekoliko takvih objekata. Smatram da bi trebalo izreći kazne njihovim vlasnicima, ukoliko ne žele da ih saniraju- kazala je Milutinovićeva.

Odjeljenje za inspekcijske poslove nema tačne podatke u kojim naseljima ima najviše ruševnih objekata, ali procjenjuju da su ovi objekti najbrojniji u Obilićevu, desnoj i lijevoj Novoseliji, Srpskim toplicama i Vrbanji.

-Mi smo u julu 2007. godine posljednji put izvršili snimanje dijela područja grada, pri čemu je identifikovano 100 ovakvih objekata. Rekonstrukcija i obnavljanje tih objekata nije u našoj nadležnosti- rekli su u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Dodaju da urbanističko-građevinski inspektor naređuje da se postavi obavještenje sa upozorenjem ili sigurnosna traka ukoliko neki od ovih objekata ugrožava bezbjednost prolaznika i bezbjednost u saobraćaju.

(Glas)