Vijesti 29.09.2016.

Banjaluka: Osobe sa invaliditetom uskoro dobijaju prevoz

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci će problem prevoza osoba sa invaliditetom uskoro biti riješen. Danas je u gradskoj upravi potpisan okvirni sporazum, a uslijediće i ugovor o obezbjeđenju taksi prevoza. U Udruženju se nadaju da će to biti što prije i podsjećaju da su im taksi prevoz obećavali još prošle godine.

“Obećano je da će biti izdvojena određena sredstva iz budžeta grada. Međutim, to kao i sve ostalo što se tiče gradske uprave i svi oblici finansiranja koji se tiču osoba sa invaliditetom ide jako sporo i nedovoljno je”, naglasila je Ana Kotur, član Udruženja mladih sa invaliditetom.

U gradu je samo nekoliko prilagođenih autobusa koji su niskopodni i imaju rampu. To ne znači mnogo, jer su i stajališta sporna, naročito onima u kolicima.

“Ako ja koristim kolica, imam pravo da uđem u autobus koji meni odgovara, a ne onaj koji je prilagođen i imam pravo da izađem na stanici koja meni odgovara. Naravno, nedostaje još usluga cjelodnevnog prevoza osoba sa invaliditetom, jer ne smijete zbog toga biti uskraćeni u pola noći ako vam je to neophodno”, dodala je Kotur.

Koliko-toliko, u susret im izlazi Udruženje distrofičara. Svakodnevno prevoze učenike sa invaliditetom u školu i nazad. Ipak, to nije ni približno dovoljno.

“Vozilo je već u godinama, što se kaže. Ima već preko 10 godina kako se haba non-stop. Vozilo je već za promijeniti. Imamo i drugo, ali kad imamo dva vozila, nemamo dva vozača. Uvijek su neki problemi”, rekao je Đorđe Mijatović,član Udruženja distrofičara.

U gradskoj upravi se nadaju da će uvođenjem taksi prevoza život invalidnim licima biti mnogo lakši.

“Invalidna lica jesu važan dio društvene zajednice i naša obaveza je da im stvorimo što kvalitetnije uslove za život i rad”, izjavila je Jasna Brkić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

Za naredni period, gradski oci obećavaju i novac za poboljšanje kvaliteta života i rada invalidnih lica, ali i jačanje saradnje sa nevladinim organizacijama.

(ATV)