Biznis 10.06.2016.

Banjaluka ostala praznih šaka: Meso za Tursku samo preko Tuzle

ČITANJE: 3 minute
Izvoz goveđeg mesa iz BiH za Tursku trenutno se odvija isključivo preko Međunarodnog aerodroma Tuzla, što znači da do daljeg turski kargo avioni, natovareni govedinom, neće polijetati sa pista u Banjaluci, Sarajevu niti Mostaru.

Time je banjalučki aerodrom, sa kojeg se redovni letovi sprovode jedino za Beograd, u ovom poslu ostao praznih šaka, dok se ostali aerodromi mogu osloniti bar na putnički saobraćaj, koji im je lani bio u usponu.
“Izvoz mesa goveda iz BiH u Tursku obavlja firma ‘Ettat et’ Bijeljina, dok na osnovu ugovora o međusobnoj saradnji firme ‘Bajra’ iz Travnika i ‘Mesoprodukt’ iz Bijeljine za ovu firmu vrše usluge klanja i iskoštavanja goveđeg mesa koje se plasira na tržište Turske.
Prevoz se vrši sa aerodoroma Tuzla”, kazali su za “Nezavisne” iz Kancelarije za veterinarstvo BiH. Međutim, zaposleni i na ostalim aerodromima nadaju se da će i oni biti dio ovog posla. Kada tačno, ne znaju.
Na Međunarodnom aeorodromu Banjaluka ističu da su njihove pretpostavke za nastavak poslova u procesu izvoza mesa za Tursku veće, ili najmanje jednake u odnosu na konkurenciju, te po tom osnovu računaju da će kao takve biti prepoznate i uvažene.
“Samim tim očekujemo nastavak predmetnog posla u bližoj perspektivi”, kažu na Međunarodnom aerodromu Banjaluka, a koji se nalazi u Mahovljanima.
Kada im se, kako dodaju, 2014. godine pružila prilika za kargo letove od strane turskog kargo avio-prevoznika “MNG Airlines”, potrudili su se da angažuju sve raspoložive ljudske i tehničke resurse kako bi pružili uslugu u skladu sa zahtjevima kupaca i vazduhoplovnim standardima.
“Od kraja 2014. godine pa do kraja 2015. godine, koliko su trajali letovi kargo kompanije ‘MNG Airlines’, prevezeno je okvirno 5.500 tona rashlađenog junećeg mesa sa našega aerodroma za Tursku, i pri tom nije konstatovan nijedan propust sa naše strane prema učesnicima u realizaciji ovog posla”, ističu sa Međunarodnog aerodroma Banjaluka.
I sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo još nisu uspostavljeni kargo letovi pomoću kojih se mesne prerađevine iz BiH izvoze u Tursku.
“Svakako da postoji inicijativa i od strane izvoznika i sa naše strane, ali još nemamo saznanja kada bi se letovi mogli uspostaviti”, navela je Sabina Kovač, stručni saradnik za odnose s javnošću Međunarodnog aerodroma Sarajevo.
S druge strane, iz bijeljinskog “Mesoprodukta” kažu da je njihov posao koji se odnosi na izvoz mesa u Tursku preusmjeren za Tuzlu.
“Ranije je to rađeno preko banjalučkog aerodroma, ali pošto je tuzlanskom aerodromu dozvoljeno da se bavi ovim poslom, idemo preko njih, jer nam je Tuzla svega 70 kilometara udaljenosti”, kazali su iz “Mesoprodukta”.
Podsjetimo, prvi avion, sa blizu 63 tone namirnica animalnog porijekla, poletio je za Tursku 2. juna sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, i to je bila prva isporuka mesa iz BiH za tursko tržište nakon višemjesečne pauze zbog afere sa izvozom mesa koje nije porijeklom iz BiH.
U Tursku ćemo, kako je ranije objavljeno, ove godine izvesti blizu 6.000 tona goveđeg mesa.
(nezavisne.com)