Vijesti 22.03.2016.

Banjaluka: Otkriven 51 slučaj krađe struje

ČITANJE: 2 minute
struja
Na području grada u ovoj godini otkriven je 51 slučaj krađe struje, a pojačana kontrola i otkrivanje neovlašćene potrošnje električne energije doveli su do smanjenja distributivnih gubitaka.

Potvrdili su ovo u preduzeću “Elektrokrajina”.

– Struju najčešće kradu prespajanjem faze na brojilu sa trofaznog na jednofazno očitavanje, ali i izmjenom tarife na mjernom aparatu. Kradljivci struje skidaju ili oštećuju plombu na brojilu, što je kažnjivo i ukazuje na neovlašćenu potrošnju struje – kazali su u “Elektrokrajini” i dodali da neodgovorni pojedinci nerijetko bez dozvole priključuju struju direktno sa stubova na štender kuće, ali i postavljaju magnete na sat, da bi usporili ili u potpunosti obustavili očitavanje.

– “Elektrodistribucija”, koja je zadužena za područje grada, proteklih nekoliko godina pojačala je aktivnosti na kontroli i otkrivanju neovlašćene potrošnje električne energije, što je, između ostalog, dovelo do konstantnog smanjenja distributivnih gubitaka, koji su, zaključno sa krajem prošle godine, svedeni na rekordno nizak nivo od 12,8 odsto – saopštili su iz “Elektrokrajine”.

Na području grada u toku prošle godine otkrivena su 224 slučaja krađe električne energije, što je za 68 odsto više u odnosu na 2014. godinu, kada su otkrivena 133 slučaja.

– Po tom osnovu u prošloj godini podnijeli smo 163 krivične prijave protiv nesavjesnih potrošača – kazali su u “Elektrokrajini”.

Neovlašćena potrošnja električne energije zakonom se tretira kao krivično djelo koje se sankcioniše novčanom kaznom ili zatvorom.

– Ako je to krivično djelo počinio pojedinac, zakonom je predviđena minimalna novčana kazna od 1.000 KM ili kazna zatvora do jedne godine. Ukoliko je počinilac firma, zakonom je predviđena minimalna novčana kazna od 10.000 KM, a za odgovorno lice tog preduzeća najmanje 2.000 KM ili kazna zatvora do jedne godine – rekli su iz “Elektrokrajine”.

Građani podržavaju redovne kontrole i sankcionisanje onih koji kradu struju.

– Treba kažnjavati one koji nelegalno koriste električnu energiju, jer nije normalno da mi plaćamo, a drugi da kradu – rekao je stanovnik Centra Miloš Poparić.

Gubici i Krađa Struje

 

2012. godina       19,44 odsto

2013. godina       15,55 odsto

2014. godina       13,61 odsto

2015. godina       12,77 odsto

(Glas)