Vijesti 15.02.2016.

Banjaluka: Otpadne vode se slivaju niz put

ČITANJE: 2 minute
banjaluka otpadne vode
U naselju Priječani mještani se muče sa dotrajalom kanalizacijskom mrežom izgrađenom prije pola vijeka, a koja je malog kapaciteta, pa na nju nije priključen veliki broj novosagrađenih kuća, te se dešava da se svakodnevno optadne vode slivaju niz put.

Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani, istakao je da je pitanje kanalizacije riješeno samo u starijim kućama koje su priključene na tu mrežu izgrađenu 1970. godine.

Prema njegovim riječima, pored novosagrađenih kuća su izgrađene septičke jame i često se otpadne vode iz odvodnih cijevi  direktno slivaju u jarak.

Prema riječima mještana, u kišnom periodu septičke jame se brzo napune, a i često dolazi do svađa između komšija jer problem sa kanalizacijom rješavaju  kako mogu i kako se ko snađe.

-Jedan od velikih problema našeg naselja predstavlja neriješeno pitanje kanalizacije. Priječani su mjesna zajednica koja se posljednjih godina mnogo naselila i taj broj će iz godine u godinu samo da raste. Otpadne vode uglavnom su sprovedene na glavnu ulicu, pa je u ljetnom periodu smrad nekad toliko jak i nepodnošljiv, a uz to se i bakterije šire. Bojimo se zaraze- govore mještani.

Iz Gradske uprave su kazali da vodni inspektori vrše nadzor u stambenim objektima koji nemaju izgrađene septičke jame već imaju direktan ispust u vodotokove, kanale za oborinske vode, zemljište i drugo, te da Komunalna policija kontroliše prelive iz septičkih jama. Kazna za fizička lica koja vrše ispuštanje otpadnih voda bez tretmana, tj. vrše direktno ispuštanje otpadnih voda bez izgrađene septičke jame je 500 KM.

-Vodni inspektori oko 60 odsto od ukupnog broja kontrola imaju iz oblasti zaštite voda, što između ostalog podrazumijeva kontrole ispuštanja otpadnih voda od strane fizičkih lica iz stambenih objekata. Ove kontrole se uglavnom odnose kako na naselje Priječani tako i na ostala prigradska naselja u kojima nije izgrađena javna kanalizaciona mreža- rekla je  Dragica Miltašević,  vodni inspektori.

Da li će i kada biti urađena nova i duža kanalizaciona mreža u Priječanima, naselju u kojem se broj kuća povećava, nismo uspjeli saznati od nadležnih, dok iz MZ kažu da im je to jedan od prioriteta.

(NN)