Vijesti 08.01.2016.

Banjaluka: Otvoren novosagrađeni objekat Južnog krila Univerzitetskog kliničkog centra RS

ČITANJE: 6 minuta
Juzno krilo UKC
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u prisustvu premijera Srpske Željke Cvijanović i ambasadora Republike Koreje u BiH Hjung von Suha, otvorio je danas Južno krilo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 25 miliona dolara.

Dodik je istakao da je izgradnja Južnog krila preduslov za kompletnu rekonstrukciju Univerzitetskog kliničkog centra, koja bi trebalo da bude završena u naredne dvije godine.

-Ovaj objekat je dokaz našeg opredjeljenja da realizujemo koncept osavremenjavanja zdravstvenog sektora Srpske, prije svega bolničkog sektora, sa najsavremenijom opremom koja je u Južno krilo već instalirana i koja će moći da služi građanima Republike Srpske- rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, izgradnja ovog grandioznog ovjekta na 18.000 metara kvadratnih, pokazala je sposobnost vlasti da u teškoj godini, poslije poplava, obezbijedi novac za Južno krilo koje ispunjava sve najsavremenije standarde i u gradnji i u opremanju medicinskom opremom.

Predsjednik Srpske naglasio je da je Južno krilo svečano otvoreno baš danas, kao dar Republici Srpskoj za rođendan, koji se slavi sutra.

-Kao u životu svakog čovjeka, dan rađanja je uvijek važan, jer onda krećete u život, u borbu, u dokazivanje sebe. Mi smo ovdje upravo danas, ne slučajno, insistirali da se otvori ovaj objekat, kako bi ga darovali Republici i narodu Republike Srpske, kako bi ga darovali svima koji rade ovdje i pacijentima koji budu morali da traže zdravstvenu pomoć- poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je Republika Srpska za ovo vrijeme pokazala da može da se razvija u složenim, teškim, gotovo nemogućim uslovima, te da ova vlast nikada nije odustajala od toga da bude u funkciji onoga što jeste dobro za čovjeka i Republiku, za njen narod.

-Mnogi su ovo osporavali, željeli da se ovo ne desi. NJima u čast ovo dešavanje, jer su nas osporavali i onda kada nije bilo potrebe. Iz svoje zloće i nekog drugog razloga govorili su veoma loše o svemu što se radi, a mi danas iza sebe ostavljamo objekat koji mijenja karakter medicinske usluge, unosi novi standard i novi način rada, koji će biti primjeren upravo pacijentima – napomenuo je predsjednik Srpske.

Dodik je naveo da je izgradnja Južnog krila ulaznica u ono što vlast u Srpskoj želi da napravi kroz rekonstrukciju čitavog Univerzitetskog kliničkog centra.

-U sljedećoj fazi biće obuhvaćeno Sjeverno krilo, nakon čega želimo da rekonstruišemo i pedijatriju i sve druge objekte ovdje, da bi na kraju završili sa Srednjom medicinskom školom i Medicinskim fakultetom. Kada to sve završimo, smatrajte da smo ovdje završili posao- naglasio je Dodik.

On je dodao da je Vlada i vlast Republike Srpske u kontinuitetu mnogo ulagala u zdravstveni sektor, napominjući da je krajem prošle godine donesena odluka da se gradi nova bolnica u Kasindolu.

-Time bi, sa dobojskom bolnicom, koju želimo da izgradimo u nekom narednom vremenu, završili gotovo cjelokupnu izgradnju bolničkog sektora u Republici Srpskoj. To smo počeli sa novom bolnicom u Bijenjini i Nevesinju, ali i rekonstrukcijom bolnice u Gradišci- rekao je Dodik.

Rekontrukcija Univerzitetskog kliničkog centra, tvrdi Dodik, čekala se 40 godina, a danas je završena jedna od važnih faza te rekonstrukcije.

-Uvjeren sam da će 2018. godine biti završen kompletan Univerzitetsko klinički centar. Izgradili smo ovo u uslovima u kojima je to bilo gotovo nemoguće, zato je ovo veliki dar Republici, ovom gradu, ovom narodu. Samo oni koji u sebi nose zlobu reći će nešto loše o ovome – smatra Dodik.

On je izrazio zahvalnost Vladi Republike Koreje koja je obezbijedila kredit za ove radove, te svima onima koji su odlučivali u procesu gradnje, što nisu pristajali ni na šta drugo nego na najbolju i najsavremeniju moguću opremu.

-Ponosni smo što smo ovo uradili, čime će ovo biti jedan od najsavremenijih objekata ove vrste na prostoru bivše Jugoslavije- zaključio je Dodik.

Otvaranju Južnog krila Unirzitetskog kliničkog centra, osim predsjednika i premijera Srpske, prisustvovali su i ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, te brojne ugledne zvanice.

Prije svečanog otvaranja Južnog krila, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić predala je generalnom direktoru Univerzitetskog kliničkog centra Mirku Stanetiću upotrebnu dozvolu za novi objekat.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Mirko Stanetić izjavio je da je novoizgrađeni objekat Južnog krila napravljen vrlo funkcionalno i opremljen kvalitetnom medicinskom opremom, te da će od ponedjeljka primati prve pacijente.

-Sa radom će prvo početi neurološka i prijemna internistička ambulanta, nakon čega će svakog dana počinjati sa radom nove ambulante, da bi od 1. februara čitavo Južno krilo biti u potpunosti u funkciji- rekao je Stanetić novinarima nakon otvaranja objekta.

On je rekao da će Južno krilo na mjesečnom nivou primati oko deset hiljada pacijenata.

-U ime svih zaposlenih i pacijenata izuzetno sam zahvalan na neizmjernoj podršci koju smo imali. Južno krilo je završeno, čeka nas centralni blok, Sjeverno krilo, ali i ginekologija, pedijatrija, infektivna klinika, tehnički blok i drugi objekti- istakao je Stanetić.

On je dodao da je izgradnja i opremanje ovog objekta proizvod dva projekta, od kojih je prvi Projekat modernizacije bolnica u Republici Srpskoj “Koreja tri” vrijedan 30 miliona dolara.

-U izgradnju i opremu Južnog krila uloženo je 25 miliona dolara, dok je preostalih pet miliona dolara iskorišteno za nabavku neophodne medicinske opreme u drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj- napomenuo je Stanetić.

Drugi projekat, koji se naslanja na ovaj, je projekat izgradnje centralnog hola, hidro, elektro, informatičkog i energetskog čvorišta, u koje je uloženo 10,3 miliona KM.

-Ono što je važno je činjenica da nije probijena nikakva dinamika u izgradnji i opremanju objekta- poručio je Stanetić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić istakao je da su završetkom Južnog krila stvoreni uslovi za potpunu rekonstrukciju centralnog medicinskog bloka i izgradnju Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra, što bi trebalo biti završeno polovinom 2018. godine.

Ambasador Republike Koreje u BiH Hjung von Suh rekao je da je veoma zadovoljan što vidi završetak Južnog krila, te da je ponosan što je Vlada Koreje doprinijela modernizaciji ove zdravstvene ustanove.

-Nadam se da će ovaj objekat doprinijeti poboljšanju kvaliteta zdravstvenih usluga za stanovništvo Republike Srpske- poručio je Suh.

U Južno krilo Univerzitetskog kliničkog centra biće smješteni ambulantni pogoni Oftalmologije i Otorinolaringologije, centralni dio Laboratorije, Gastroenterologija, Neurologija, Onkologija, prijemna neurološka ambulanta, prijemna internistička ambulanta, prijemna onkološka ambulanta, te Kardiologija i sva kardiološka dijagnostika.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik