Vijesti 10.02.2016.

Banjaluka ove godine izdvojila dva miliona KM za boračke kategorije

ČITANJE: 3 minute
opstina bl
Iz budžeta grada Banjaluka u ovoj godini za pomoć bivšim borcima, porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima biće izdvojeno ukupno 1.814.000 KM.

Najveći iznos sredstava planiran je za doznake pojedincima, odnosno za stambeno zbrinjavanje bivših boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, za liječenje i rehabilitaciju boračkih kategorija, te za tekuće grantove za projekte i rad boračkih organizacija.

Iz banjalučke Gradske uprave saopšteno je da je na približno istom nivou bio i iznos sredstava koja je grad izdvojio za ovu kategoriju stanovništva tokom protekle godine.

Osvrćući se na prošlogodišnju podršku boračkoj populaciji, načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Milenko Vučeta rekao je da je u svrhu rješavanja stambenih pitanja dodijeljeno ukupno 326.811 KM.

-Od ovog iznosa, 260.406 KM su bespovratna novčana sredstva, dodijeljena u svrhu rješavanja stambenih pitanja 15 porodica poginulih boraca i četiri ratna vojna invalida prve ili druge grupe sa 100 odsto invaliditeta. Sa iste budžetske stavke, nakon provedenih postupaka i procedura, za subvencije izdavanja građevinskih dozvola za 50 korisnika boračko-invalidske zaštite dodijeljeno je 66.405 KM- naveo je Vučeta.

Prema njegovim riječima, nadležno odjeljenje je izvršilo sve aktivnosti koje su utvrđene Programom potpunog stambenog zbrinjavanja i ugovorom o građenju stambenih objekata Ada tri i četiri sa ukupno 142 stana.

-Tako je u toku 2015. godine izvedeno vanjsko uređenje ovih stambenih objekata, te su izvršena sva priključenja na infrastrukturnu mrežu, uz napomenu da je za isto ishodovana sva potrebna dokumentacija. Finansijske obaveze ovog odjeljenja za navedeno iznosile su 1.007.119 KM- rekao je Vučeta.

On je dodao da je za izgradnju šahtova i instaliranje kotlovnice za zagrijavanje stambenih objekata Ada jedan, dva, tri i četiri grad izdvojio 187.440 KM.

U skladu sa odredbama Pravilnika o dodjeli jednokratne novčane pomoći iz budžeta grada Banjaluka korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata i propisima koji regulišu budžetsku potrošnju, racionalnim doznačavanjem sredstava, u prošloj godini pozitivno je riješeno 1.730 zahtjeva.

-Za sufinasiranje troškova liječenja odobrili smo 1.464 zahtjeva, za šta je ukupno dodijeljno 300.400 KM. Za sufinansiranje troškova sahrane riješen je 61 zahtjev, dok se 205 odnosilo na sufinansiranje nabavke udžbenika- rekao je Vučeta.

U saradnji sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, realizovan je u cijelosti projekat banjske rehabilitacije ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca.

Projekat je finansiralo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, a usluge po ovom projektu sa područja grada Banjaluka koristilo je 77 lica, odnosno 37 ratnih vojnih invalida i 40 članova porodica poginulih boraca.

Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu grada Banjaluka obezbjedilo je i sve uslove za rad prvostepene ljekarske komisije, koja vrši ocjenu vojnog invaliditeta, kako za lica sa područja Banjaluke, tako i za lica sa područja regionalnih opština.

U toku 2015. godine Komisija je izvršila ocjenu vojnog invaliditeta za 218 lica.

Podršku grada u prošloj godini dobilo je 35 projekata/programa devet boračkih organizacija, u ukupnom iznosu od 152.795 KM.

Sufinansirane su i redovne aktivnosti boračkih organizacija koje imaju utvrđen status udruženja od interesa za grad Banjaluka, za šta je izdvojeno 247.874 KM.

(Banjaluka.rs.ba)