Vijesti 13.08.2016.

Banjaluka: ”Pauk” najaktivniji u UIici Sime Matavulja

ČITANJE: 2 minute

“Pauk” služba je od početka godine zbog nepropisno parkiranih vozila najviše intervenisala u naselju Sime Matavulja u centru grada te u ulici Brace Potkonjaka u Obilićevu.

Potvrdio je šef Odsjeka za parkinge i garaže Branimir Paopić i dodao da je glavni razlog nedostatak parking mjesta pa vlasnici svoje četvorotočkaše ostavljaju na trotoarima, zelenim površinama, ispred tuđih garaža, na kolovozu  i slično.

– Kada je u pitanju naselje Sime Matavulja parkiranje  je dugogodišnji problem. Na malom prostoru se nalazi mnogo institucija i objekata. Osim brojnih stambenih zgrada tu su i bolnica, Fondovi zdravstvenog i penzijskog osiguranja, Služba hitne pomoći, Zavod za transfuziju, marketi i druge institucije tako da je velika frekvencija vozila a nema dovoljno parking mjesta za sve – rekao je Papić.

Objasnio je da je slična situacija i u Obilićevu te da je najkritičniji prostor oko tamošnje sportske dvorane i nekadašnje zelene pijace.

– U toku je izgradnja oko 40 novih parking mjesta kod Gradskog mosta i nadamo da će ona ublažiti tu problematiku – kazali su u ovom odsjeku.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Milenko Jaćimović je rekao da su u ovim dijelovima grada gusto izgrađene lamele stambenih zgrada te da nema dovoljno mjesta za parkiranje.

– Problem je što su i prostorne mogućnosti za izgradnju novih parkinga ograničene tako da je teško tu naći rješenje – kazao je Jaćimović.

Smatra da kažnjavanje vozača treba biti posljednja opcija.

– Prvo trebamo obezbijediti dovoljno kapaciteta da vozači mogu parkirati auta pa onda početi sa kažnjavanjem onih koji se toga ne pridržavaju. Nažalost ima i onih koji se i pored parking mjesta nepropisno parkiraju jer ne žele  potrošiti jednu marku za sat parkiranja – kazao je Jaćimović.

Banjalučanin Dragan Abutović smatra da je nemoguće naći parking u centru grada.

– Smatram da je najgore u nekadašnjem naselju Ante Jakića a danas Sime Matavulja.  Nije važno u koje doba dana se dođe sva su mjesta uvijek zauzeta. Zbog zdravstvenih problema često moram ići ljekaru i ovjeravati zdravstvenu knjižicu. Zbog toga često moram parkirati auto daleko od tog naselja  – rekao je Abutović.

Intervencije

Prema podacima Odsjeka za parkinge i garaže “Pauk”  službaje od početka godine imala 1.456 intervencija a od naplate kazni za započeto premještanje i čuvanje vozila na depou u gradsku kasu se slilo se 75.370 KM. U istom periodu 2015. godine, zabilježeno je nešto manje intervencija 1.437 ali prihod ostvaren u budžet grada je bio nešto veći i iznosio je  76.330 KM.

(Glas)