Vijesti 13.07.2016.

Banjaluka: Počela isplata podsticaja poljoprivrednim proizvođačima

ČITANJE: 1 minuta

Počela je isplata podsticaja za poljoprivredne proizvođače na području grada Banjaluke, koji su učestvovali na javnom pozivu za dodjelu podsticajnih sredstava (sufinansiranje) i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje, a koji je proveo Centar za razvoj i unpaređenje sela. Za ove namjene u budžetu Grada obezbijeđeno je 800.000 konvertibilnih maraka.
Kako su potvrdili u Centru za razvoj i unapređenje sela, ukupan broj prijavljenih za dodjelu podsticajnih sredstava ove godine iznosio je 381.

-Riječ je o podsticajima u oblasti biljne i animalne proizvodnje, nabavke mehanizacije, premija za steone junice i pčelinja društva – rekli su u Centru. Kako su precizirali, od ukupnog broja kandidata koji su ispunili uslove za biljnu proizvodnju prijavila su se 52 kandidata, za animalnu proizvodnju 87, za poljoprivrednu mehanizaciju 81, za premije za steone junice 43, za premije za pčelinja društva 90 i pravna lica sedam.

-Komisija je zauzela stav da bi svi prijavljeni, koji su ispunili uslove iz Pravilnika, trebalo da ostvare podsticajna sredstva, s tim da su prije toga morali zaključiti ugovore kako bi sredstva bila isplaćena. Takođe, konstatovana je veća zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača za podsticaje, što ukazuje na ispravanost i korektnost u dosadašnjoj realizaciji ovih aktivnosti – naglasili su iz Centra za razvoj i unapređenje sela.

Svi koji su ispunili uslove propisane Pravilnikom su obaviješteni i dat im je rok za dostavljanje dokaza o vlastitom učešću u realizaciji projekata, kako bi se za svakog utvrdilo učešće Grada.

-Prema odredbama Pravilnika, sa svakim kandidatom, kome su odobrena podsticajna sredstva, zaključuje se ugovor. Do 12. jula zaključena su 93 ugovora, za koje je uplata u toku- zaključili su u Centru.

Inače, prošle godine podsticaje je dobilo 189 poljoprivrednika u ukupnom iznosu od 477.614 KM.