Magazin 23.04.2019.

Banjaluka polako dobija aleju murala

ČITANJE: 3 minute

Otvorena vrata za prostor pod zvjezdanim nebom, gdje klavir zamišljenom muzikom topi boje i vedri u očima prolaznika – kratki je opis, odnosno motiv novog murala koji je dobio grad Banjaluka.

Mural potpisuje umjetnik Petar Popović Piros i on se nalazi na zgradi “Titanik” u naselju Borik, te je vidljiv iz Ulice Živojina Mišića, dječjeg igrališta, kao i dijelova dvorišta obližnjeg vrtića i Osnovne škole “Branko Ćopić”.

Piros, umjetnik rođen u Kruševcu sa beogradskom adresom, mural je uradio za svega tri dana i odmah po obavljenom poslu otišao je za daljim obavezama, a o njegovom djelu razgovarali smo sa Draganom Ostićem, Banjalučaninom i čovjekom koji je, kako sam kaže, bio logistička podrška pri izradi ovog umjetničkog djela.

On nam je otkrio da je mural svojevrsni poklon Novog Sada gradu Banjaluci.

“Novi Sad je ove godine omladinska prijestonica Evrope i organizator oslikavanja murala je ‘Opens 2019’. Nakon što su dobili pomenutu titulu, oni su odlučili da poklone murale 10 gradova Balkana. Murali su već urađeni u Sarajevu, na Braču i u Zagrebu, pa je na red došla i Banjaluka. Sljedeći gradovi u kojima će raditi su Maribor, Kumanovo, Budva i Podgorica. Svaki od tih murala biće sam sebi svrha, ali će se opet sklapati u jednu slagalicu pa će na dnu svakog murala biti oslikana jedna puzla”, kazao je Ostić za “Nezavisne”. On je dodao da će sve murale raditi Piros, te da je ovom umjetniku Banjaluka i te kako poznat teren.

“Piros je već radio kod nas na kampusu i kod kaldrme na banjalučkoj tržnici. Međutim, ovo je najveći zid na kojem je dosad radio u životu i moje lično mišljenje jeste da je to najbolja zgrada za mural u Banjaluci. Nalazi se blizu dječjeg igrališta i uz šetalište je. Ovih dana dok smo radili mnogo prolaznika je zastajalo i 97 odsto njih reagovalo je pozitivno i imali su otprilike stav: ‘Treba unijeti vedrine u ovaj komunizam'”, kazao je Ostić, aludirajući na socijalistički stil gradnje i period kada je izgrađeno naselje Borik.

Sivilo, koje je godinama uhvatilo inače lijepe i planski rađene višespratnice ovog naselja, razbila su tri murala, rađena 2014. i 2015. godine. Četvrti mural čekao je tekuću 2019. godinu i, kako ističe Ostić, Ulica Živojina Mišića u kojoj su rađeni svi pomenuti murali već liči na aleju murala.

“Ovaj mural na postojeća tri u Boriku nastavlja tu aleju murala, a znači kako samom naselju, tako i klincima koji će se igrati na igralištu jer je ono uvijek krcato. Nije bilo trenutka tokom ova tri dana da neko nije bio tu. Djeci otvaraju oči taj klavir i ta otvorena vrata. Ovi murali pokreću na nekakav aktivizam, ali i ukazuju na otvorenost i vedrinu”, smatra Ostić, koji smatra da je u Banjaluci ostalo mnogo prostora za nove murale.

Njegova ideja jeste da obezbijedi donaciju za reflektore na zgradi, kako bi ovaj mural sjao punim sjajem i tokom noći, ali i da se urade novi murali u gradu jer, kako navodi, u urbanim naseljima kao što je Obilićevo zasad ne postoji niti jedan mural.

“Moja ideja jeste da vidimo da li Gradska uprava ima želju i mogućnost da godišnje izdvoji 20.000 KM kako bi se radila dva murala u tom periodu. To za nas obične građane možda i jesu velike pare, ali za grad nisu. Napravili bismo konkurs kako bi ljudi mogli slati skice i formirali stručnu komisiju koja bi ocjenjivala prijedloge, da bi na kraju najbolji radovi bili pretvoreni u murale”, kaže Ostić, zaključujući da Banjaluka osim prostora svakako ima i umjetnike koji bi sami mogli da oslikavaju murale u svom gradu.

(Nezavisne)