Vijesti 30.06.2016.

Banjaluka policiji opet poklanja skup plac

ČITANJE: 2 minute

Po treći put u posljednjih godinu i po Grad Banjaluka se besplatno odriče vrijednog zemljišta u korist institucija RS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS zatražilo je od Grada da im pokloni oko pet hektara zemljišta u krugu bivše kasarne u Zalužanima, a o tome će u srijedu odlučivati Skupština Grada.

MUP-u RS je prije godinu već data jedna parcela na ovoj lokaciji, ali im je potrebno još kvadrata za planiranu izgradnju Centar za obuku.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da se na ovaj način „Banjaluka osiromašuje i slabi“, podsjećajući da je Grad već lani poklonio zemljište u centru grada Ustavnom sudu RS. Pitaju se kome je interesu da Banjaluka ostane bez imovine, čijom prodajom ili iznajmljivanjem može ojačati gradski budžet.

Odbornik Aleksandar Petković (SDS) pita do kada će Grad pomagati republičke institucije, a da zauzvrat ne dobija ništa.

– Mnogi infrastukturni projekti, koji su trebalo da budu obnovljeni nakon poplava, još nisu ni započeti, „Toplana“ je u katastrofalnom stanju, ali se niko sa nivoa RS ne nudi da nam pomogne – ističe Petković.

Sa druge strane, predsjednik Skupštine Budimir Balaban, čiji će DNS podržati ovu tačku, ističe da ne treba uslovljavati Vladu RS plaćanjem zemljišta, jer će svi imati koristi od ove odluke.

– MUP RS je tražio da kompletira tu lokaciju, kako bi imali bolje uslove za rad i pružali kvalitetniju uslugu. Ne vidim razlog zašto bi Vlada RS trebalo da plati Gradu, jer Banjaluka od toga ne bi imala veliku korist, a oni, ukoliko nemaju obezbjeđena sredstva, morali bi da planiraju novac za to u budžetu za iduću godinu, što bi razvuklo cijelu proceduru – pojašnjava Balaban, dodajući da Grad ima dobru saradnju sa republičkim institucijama.

Zemljište u bivšoj kasarni nalazi se u četvtoj građevinskoj zoni, a iz Gradske uprave su nam odgovorili da nije rađena procjena vrijednosti parcele, jer za tim nema potrebe pošto se radi o prenosu svojine.

Višenamjenska zgrada

Kako je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač ranije rekao, u bivšoj kasarni biće locirana Specijalna jedinica, jedinica za podršku CJB Banjaluka, Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma, Uprava za pratnju i obezbjeđenje ličnosti, Saobraćajna policija, Pritvorska jedinica, te centar za obuku.

(Blic)

Oznake: Dragan Lukač