Vijesti 08.04.2016.

Banjaluka: Poligon za obuku vozača kod Nove stanice

ČITANJE: 2 minute
poligon
Poligon za obuku novih vozača na površini od 2.000 kvadratnih metara trebalo bi da bude izgrađen na dijelu parkinga i dijelu zelene površine kod Nove autobuske stanice.

Potvrdili su to iz Gradske uprave i dodali da bi poligon trebalo da obuhvati  dio  prostora u mjesnoj zajednici Lazarevo između ulica Braće Podgornika i Prote Nikole Kostića.

– U toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega će početi uređenju prostora. Planirano je da sve bude završeno u narednih nekoliko mjeseci – rekli su u Odsjeku za saobraćaj i dodali da je u toku završna faza izrade projekta, koji će u potpunosti definisati izgled i sadržaj poligona.

Na poligonu će biti označeni prostor za vožnju naprijed i nazad, prostor za paralelno parkiranje, slalom vožnja za motocikle i određeni broj parking mjesta namijenjenih za osposobljavanje kandidata iz parkiranja ali i za početak ispita iz praktičnog upravljanja  vozilima.

– Planirano je i postavljanje montažnih elemenata koji će simulirati vožnju u kružnom toku – kazali su u Odsjeku za saobraćaj.

Dodali su da je pored navedenih aktivnosti na uređenju navedenog prostora podrazumijevaju i postavljanje nadstrešnica za zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova a sve će biti ispraćeno i postavljanjem odgovarajuće vertikalne saobraćajne signalizacije.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS i vlasnik jedne od auto-škola u gradu Milenko Jaćimović rekao je da bi izgradnjom poligona, koji grad nema oko 40 godina, Banjaluka bila prva lokalna zajednica koja je riješila ovaj problem na ovakav način.

– Treba ubrzati tu izgradnju jer nam auto-škola “Krajina” ne dozvoljava ulazak na njihov poligon zbog plana da se tu izgradi stambeni objekat – rekao je Jaćimović i dodao da bi izgradnjom poligona bezbjednost saobraćaja bila podignuta na viši nivo.

Auto-škole obuku vozača automobila rade na saobraćajnicama sa manjim intenzitetom saobraćaja.

Milenko Jaćimović tvrdi da se na manje frekventnim ulicama ne može obavljati obuka pogotovo vozača motocikala za koje je potreban poseban poligon na kom se rade stvari koje nije moguće raditi na ulici.

(Glas Srpske)