Vijesti 18.02.2016.

Banjaluka: Položen kamen temeljac za izgradnju sjevernog krila UKC RS

ČITANJE: 1 minuta
ukc rs
Izgradnjom sjevernog krila i rekonstrukcijom centralnog medicinskog bloka UKC RS, vrijednim 84 milona evra plus PDV, ova ustanova postaće najsavremeniji zdravstveni centar u regionu.

Poručeno je ovo danas prilikom polaganja kamena temeljca sjevernog krila. Projekat finansira Vlada RS kroz kredit Evropske investicione banke po principu “ključ u ruke”, a izgradnja novog sjevernog krila obuhvatiće površinu oko 17.000 kvadratnih metara, dok rekonstrukcija i opremanje centralnog medicinskog bloka obuhvata objekat površine oko 41.000 kvadratnih metara.

Već je završena faza rušenja postojećih objekata, što je preduslov za izgradnju sjevernog krila u kojem će biti smještene operacione sale, Centralna jedinica za sterilizaciju, Centar za urgentnu medicinu i Patologija.

-Ugovor ‘ključ u ruke’ podrazumijeva da nakon završetka projekta nema nikakvih dodatnih radova i podrazumijeva rekonstrukciju 41.000 kvadratnih metara  sa potrebnom opremom i izgrađenih 17.000 kvadratnih metara i nema razloga da radovi ne budu završeni do polovine 2018. Obezbijeđena su kreditna sredstva i slijedi raspisivanje tendera kako bi nakon završetka ovog projekta bio rekonstruisan kompletan klinički centar – rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Mirko Stanetić, direktor UKC RS, rekao je da svi radovi na izgradnji teku planiranom dinamikom.

-Nakon ovog projekta nastavićemo rekonstrukciju Ginekologije, Pedijatrije i Infektivne klinike, koja je stara 45 godina- rekao je  Stanetić.

Gerhard Rajter, direktor kompanije “Vamed” iz Beča, koja je izvođač radova, kazao je da su radovi na izgradnji sjevernog krila kompleksni jer ne podrazumijevaju samo izgradnju objekta, već rušenje, rekonstrukciju i izgradnju potpuno novog objekta, a to se dešava dok bolnica funkcioniše.

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, istakla je da je ovaj ugovor potpisan 30. septembra 2014, te izrazila zadovoljstvo što je učestvovala u ovom projektu.

(NN)