Politika 04.06.2016.

Banjaluka: Porez na nepokretnosti posvađao DNS i SNSD

ČITANJE: 2 minute

Tvrde da ih je gradska komisija tada prevarila, pa od prvog čovjeka grada traže da odluku stavi van snage. Slobodan Gavranović inicijativu koalicionog DNS-a još nije razmotrio, ali već vidi da se iza nje krije jeftina predizborna kampanja.

“Ima dosta toga što sada čini politiku, ili bolje reći predizbornu kampanju mnogih pojedinaca pa i političkih partija, i mi ne smijemo dovoditi gradski budžet ili politiku koja se dugoročno mora trasirati. ovo nije priča za ovu godinu ili za jedan dan, nego je to primjena novog zakona za koji moramo stvoriti pretpostavke i negdje podvući crtu”, naglasio je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Gavranović kaže da DNS-u još nije poslao odgovor, a za ATV priznaje da je povećanje poreza stvar stabilnosti budžeta. Od naplate poreza na nepokretnosti ove godine planiraju da prikupe skoro devet miliona maraka ili dva miliona više nego lani. Ranije su u gradskoj upravi tvrdili – računi ni njima nisu jasni i da je vjerovatno greška u poreskoj upravi. I pokretač inicijative kaže da zvanično nije dobio odgovor ko je odlučio da u izbornoj godini građanima poveća račune.

“Što se tiče samog načelnika Odjeljenja za stambeno komunalne poslove, njihov odgovor je nejasan i mislim da je ovde problem što niko ne želi da prizna grešku. Da su građani dobili tri ili četiri puta veće račune, i naprosto ja sam u samoj inicijativi odnosno prijedlogu svoje odluke tražio da se dođe do tih usklađivanja i da se sve vrati na privobitno stanje, kako je bilo po ranijoj odluci”, istakao je Boran Bosančić, šef Kluba odbornika DNS-a.

Da stvar bude gora, DNS-ovci tvrde da su cijene nepokretnosti po zonama promijenjene samo u onim gradskim i prigradskim naseljima gdje su oni ostvarili dobar izborni rezultat. Čistih računa, kažu, žele u novu izbornu kampanju a odluku o podršci kandidatu SNSD-a za gradonačelnika još nisu donijeli. Gavranović im poručuje da su prerano krenuli u izbornu kampanju.

(ATV)