Vijesti 16.09.2016.

Banjaluka: Potpisani ugovori o zapošljavanju vrijedni 800.000 KM

ČITANJE: 3 minute

Gradonačelnik Slobodan Gavranović uručio je danas ugovore o dodjeli subvencija za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima.

Ugovore je dobilo 109 aplikanata, koji su ispunili uslove određene javnim pozivom. Od tog broja 69 je poslodavaca koji će zaposliti 114 novih radnika i 40 fizičkih lica.

– Za 109 odobrenih subvencija dodijelili smo ukupno 800.000 KM. Tim sredstvima biće sufinansirana 154 nova radna mjesta, od kojih se 114 odnosi na novo zapošljavanje u okviru kojih je i 21 pripravnik i 40 za samozapošljavanje, odnosno stvaranje uslova za početni biznis – izjavio je gradonačelnik Gavranović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prema njegovim riječima, Banja Luka je ovaj vid podrške privredi započela 2013. godine, i od tada do danas iz budžeta Grada izdvojena su sredstva u visini od skoro 2,7 miliona KM čime je podržano zapošljavanje 444 novih radnika.

– Ovo je jedan značajan iskorak u današnjem vremenu kada je teško doći do novog radnog mjesta. Ova i druge mjere koje smo preduzimali u oblasti zapošljavanja i stvaranja povoljnijih uslova za privređivanje u Banjoj Luci rezultirale su značajnim pomacima u zapošljavanju. Tako da je u Banjoj Luci danas za 2.300 radnika više u odnosu na 2013. godinu – rekao je gradonačelnik novinarima u Banskom dvoru, gdje su danas i uručeni ugovori.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako je naglasio, ovaj trend treba nastaviti, ne samo ovim mjerama nego i drugim, prije svega dovođenjem investitora u Poslovnu zonu u Ramićima.

Načelnik Odjeljenja za privredu, Radenko Komljenović kazao je da se iz godinu u godinu sve veći broj privrednika prijavljuje na javni poziv za dodjelu subvencija.

– To znači da je ovaj projekat dobar i da ubuduće trebamo razmišljati o većim izdvajanjima iz budžeta za njegovu realizaciju. Dajemo nešto veće subvencije od onih koje Vlada RS daje preko Zavoda za zapošljavanje i obavezujemo naše privrednike da najmanje dvije godine treba da drže zaposlenog radnika – kazao je novinarima Komljenović. Precizirao je da je ovim programom najveća podrška data proizvodnim djelatnostima, zanatskim, starim zanatima, a onda i za dio usluga koje su navedene u Pravilniku.

Vlasnik Frizerskog salona „Kapeli“, Radmila Banjac kazala je da dugi put dobijaju subveniciju od Grada i izrazila zadovoljstvo ovakvim vidom podrške.

– Vrlo nam je značajna subvencija, jer nam omogućava da zaposlimo ljude koji izlaze iz srednje škole i nemaju iskustvo, te da ih kao pripravnike obučimo. Ovom subvencijom zaposlićemo dva pripravnika i frizera – kazala je Banjac novinarima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vlasnik štamparije „Grafiks“, Zlatan Tatić izjavio je da im subvencija od Grada puno znači, da će zaposliti tri radnika, te poručio i drugim privrednicima da se prijave, jer je ovo podsticaj za dalji razvoj.

Isplata subvencija: Grad će doznačiti odobrena sredstva, i to za novo zapošljavanje 50 odsto po potpisu ugovora, a nakon provjere da li se poštuju odredbe ugovora isplatiće se 20 odsto poslije šest mjeseci i preostalih 30 odsto nakon godinu dana. Kada je riječ o samozapošljavanju, onim kojima je odobrena subvencija – u startu će dobiti 60 odsto, dok će po 20 odsto biti uplaćeno poslije šest mjeseci, odnosno nakon godinu dana.

Više subvencija: Grad je u 2013. godini finansirao zapošljavanje 61 novog radnika; u 2014. godini – 96; u 2015. godini – 133 i u ovoj godini zapošljavanje 154 nova radnika.