Vijesti 13.12.2016.

Banjaluka: Potrošene sve komercijalne vakcine protiv gripa

ČITANJE: 2 minute

Interes građana za vakcinaciju protiv gripa veći je nego proteklih sezona jer su sve komercijalne vakcine, odnosno one koje se plaćaju, u Banjaluci potrošene za manje od dva mjeseca.

“Institut za javno zdravstvo RS za ovogodišnju sezonu nabavio je 1.600 komercijalnih vakcina protiv gripa za regiju Banjaluka, a cijena jedne doze vakcine je 18 KM i dosad su sve utrošene na tom području”, rekla je Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS.

Ona kaže da samim tim što su sve komercijalne vakcine u Banjaluci utrošene govori kolika je bila pomama, te dodaje da nove količine neće biti nabavljane.

“Najčešće su se vakcinisali oni koji boluju od hroničnih bolesti i osobe starije životne dobi. Vakcinacija se preporučuje svim osobama koje boluju od hroničnih oboljenja, uključujući i djecu, osobama starijim od 65 godina, zdravstvenim radnicima i zaposlenima u sektorima i službama od javnog značaja, kao što su policija, prosvjeta, komunalna preduzeća, banke, pošte, te licima koja se žele zaštititi od ove bolesti”, rekla je Mrđa.

Ona kaže da je Institut ove godine, u saradnji s Fondom zdravstvenog osiguranja RS i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, obezbijedio 15.000 doza vakcina za one kategorije građana koje su oslobođene od plaćanja i te količine su distribuisane svim domovima zdravlja u RS gdje se sprovodi vakcinacija.

Mladen Grujičić, epidemiolog iz bijeljinskog Doma zdravlja, rekao je da je zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv gripa povećano i da je zato ova zdravstvena ustanova nabavila oko 2.500 doza vakcina, što je iznad dosadašnjeg prosjeka.

“Dosad je potrošeno 1.700 vakcina, a inače je prosjek prethodnih godina bio oko 2.000 potrošenih doza”, rekao je Grujičić.

(nezavisne.com)