Vijesti 21.06.2016.

Banjaluka: Povećan broj djece oboljele od koksaki virusa

ČITANJE: 2 minute

Broj djece sa virozama, među kojom ima i onih sa infekcijom koksaki virusa, povećan je u posljednjih mjesec dana na području Banjaluke.

Potvrdili su to u Domu zdravlja Banjaluka navodeći da je povećan broj slučajeva koksaki virusa, koji se manifestuje kao bolest šaka, stopala i usta. Bosa Đajić, pedijatar,  kaže da ova bolest počinje odbijanjem hrane i temperaturom 38-39 stepeni, koja traje dan do dva dana, grloboljom, pojavljuju se vezikule (mjehurići) u usnoj šupljini i na jeziku, dok se osip javlja u 75 odsto slučajeva.

“Za osip je tipično da se javi  na dlanovima i tabanima i sastoji se od papula i bistrih vezikula okruženih zonom crvenila. Te promjene mogu potrajati sedam do 10 dana. Ne primjenjuje se nikakva specifična terapija. Bolest obično ima blag tok, a  liječenje je simptomatsko (skidanje temperature, mirovanje, toaleta kožnih promjena)”, rekla je Đajićeva i dodala da nisu zabilježili slučajeve sa komplikacijama i da su one inače rijetke.

Koksaki se prenosi direktnim kontaktom s osobom, a takođe i kapljičnim putem. Izvor infekcije je obično osoba koja ima asimptomatsku infekciju, što je i najčešće, a  period inkubacije je od tri do pet dana. Ljekari napominju da je u prevenciji i sprečavanju daljeg širenja vrlo važna higijena, posebno često pranje ruku.

Jedna odrasla pacijentkinja koja je ranije imala ovaj virus, a od rođenja srčanu manu, ispričala nam je da je ovaj virus napao srčane zaliske i oštetio srce, te da su prvi simptomi bili bol u srcu, hladan znoj, zatim vrućina i umor.

“Nekoliko dana sam imala temperaturu 37,2 do 37,4 i stalno je bila tolika, nisam se mogla popeti ni na prvi sprat od umora. Na pretragama je ustanovljen virus koksaki, koji je zbog drugih zdravstvenih problema ostavio posljedice”, rekla je jedna pacijentkinja.

Prema riječima Višnje Mrđen, specijaliste mikrobiologije i parazitologije, supspecijaliste virusologije, u Zavodu za mikrobiologiju UKC RS, koji se bavi serološkom dijagnostikom koksaki virusa, ne postoji nijedan zaprimljen uzorak sa Klinike za dječje bolesti sa sumnjom na infekciju ovim virusom, a ni u skorašnje vrijeme nije bilo pozitivnih seroloških nalaza iz bilo koje klinike UKC RS.

(Nezavisne)