Vijesti 13.03.2021.

BANJALUKA PRED ZATVARANJEM: Maske obavezne i na otvorenom

ČITANJE: 2 minute

Gradski štab za vanredne situacije u Banjaluci ocijenio je danas epidemiološku situaciju kao nepovoljnu, sa tendencijom daljeg pogoršavanja, te naložio obavezno nošenje zaštitnih maski i u zatvorenom prostoru, kao i zabranio sva javna i privatna okupljanja do 18. marta.

Jednoglasno su usvojeni zaključci da sve epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi ostaju i dalje, do 18. marta.

“Obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru obavezno nose zaštitnu masku /prekrivena usta, nos i brada/ i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra, osim u slučaju da se osoba kreće sama, sa članovima porodice ili tokom obavljanja fizičke aktivnosti”, navedeno je u usvojenim zaključcima.

Štac je zaključio da se uputi jasna instrukcija i opomena svim obrazovnim i kulturnim ustanovama da se obavezno poštuju epidemiološke mjere, uz napomenu da će se vršiti pojačana kontrola u narednom periodu.

“Obavezuju se svi tržni centri i marketi da na vidnom mjestu istaknu broj ljudi koji može biti unutra, a to je jedno lice na četiri metra kvadratna, te da kontrolišu ulazak i izlazak uz obaveznu dezinfekciju”, navedeno je u zaključku, uz napomenu da su zabranjena bilo kakva okupljanja unutar ovih objekata, a gradski kontrolni organi moraju pojačati kontrolu provođenja ove mjere, koja se odnosi i na sve pijace.

Gradski štab će uputiti prijedlog Republičkom štabu da se za ulazak u Republiku Srpsku/BiH uvede obavezan pi-si-ar test, osim za građane Srbije.

“Obavezuju se direktori osnovnih i srednjih škola, kao i vrtića da dostavljaju izvještaje o epidemiološkoj situaciji na dnevnom nivou. U saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske razmotriti mjeru obustavljanja nastave u osnovnim školama /od petog do devetog razreda/, ukoliko se loša epidemiološka situacija nastavi”, navedeno je u zaključcima.

Naređeno je da se obavi dezinfekcija javnih površina /javnih saobraćajnica u centralnom gradskom području i parkinzi/, dječijih igrališta i posebno prilaza školama, te pojača kontrola poštovanja propisanih mjera u gradskom saobraćaju.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, jedan dio članova bio je uključen onlajn, dok je jedan dio lično prisustvovao sjednici.

“Pozivamo sugrađane na dodatni oprez i da se strogo pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, jer svaka mjera ima efekta onoliko koliko se poštuje.
Štab za vanredne situacije grada Banjaluke nastaviće pratiti situaciju i u skladu s tim pravovremeno reagovati”, navedeno je u saopštenju.

Naredna sjednica Štaba biće održana u srijedu ili četvrtak, 17. i 18. marta, a po potrebi i prije.

Uskoro se putem “Fejsbuk” stranice grada Banjaluka očekuje obraćanje gradonačelnika i komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije Draška Stanivukovića, koji će govoriti o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

(Srna/A.M.)