Politika 13.10.2016.

Banjaluka: Predali se i prije izbora ili je nešto drugo u pitanju?

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci su prebrojani svi glasovi, a pogled na rezultate otvara pitanje da li su neke stranke uopšte i učestvovale na ovogodišnjim izborima ili je nešto drugo u pitanju.
Najslabiji rezultat, kada bi gledali prosječan broj glasova koje su dobili kandidati sa lista, ostvarili su Zavičajni socijaldemokrati, koji su na ovogodišnje lokalne izbore u Banjaluci izašli sa 33 imena. Zanemarivši samo nosioca liste Jovana Karanovića, koji je dobio 38 glasova, ostali su napravili sljedeći rezultat: 1 kandidat je osvojio 13 glasova, 3 su osvojila po 12, 2 su osvojila po 10, jedan je imao 9 glasova, dvoje po 8, troje po šest, dvoje po pet, troje po četiri, sedmoro po tri, dvoje po dva, petoro po jedan glas, dok je Dragan Torbica sa ove liste jedini u Banjaluci koji je izbore završio bez glasa.

Čak 15 kandidata sa ove liste nije skupilo više od tri glasa!?

Inače, za Zavičajne socijaldemokrate se čulo poslije rata, kada se njen lider Mile Marčeta borio za povratak Srba u opštine Federacije BiH. Ostaće poznat i kao jedan od prvih srpskih političara koji je imao sastanak, a zatim se i fotografisao sa tadašnjim američkim predsjednikom Bilom Klintonom.

Stranka se najviše finansirala putem donacija, te grantova stranih ambasada, što se vremenom smanjivalo pa je stranci postajalo sve teže da se održava. Iako je njegova stranka na lokalu izbacila SNSD iz vlasti u Istočnom Drvaru, Mile Marčeta je sa njima sarađivao na višem nivou, te bio predložen ispred stranke Milorada Dodika za delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na nedavno završenim izborima Liberalna stranka BiH je u Banjaluci imala samo jednog kandidata na listi, Danijela Markovića, kome je naklonost dalo 14 birača. Jedno ime na listi imala je i Nova partija, a njen kandidat Goran Raković osvojio je samo 7 glasova!?

Prva stranka imala je listu od 16 imena, a 7 kandidata se očito u startu predalo, pa su osvojili jednocifren broj glasova, a Snežana Đikić samo četiri. Na listi SRS-Srpska u sigurne ruke, od 27 kandidata, 4 su imala manje od 10 glasova, u stranci SPAS od 22 kandidata, tri su sa jednocifrenim brojem, u Stranci socijalne sigurnosti srpski boraca od 33 kandidata, dva su imala jednocifren broj, Partiji ujedinjenih penzionera, od 34 njih 5. Među kandidatima iz reda nacionalnih manjina najmanje glasova su dobili nezavisni kandidat Marko Čekić i Alma Knežević iz Saveza za Stari Grad, koji su osvojili 12, odnosno 10 glasova

(banjaluka.net)