Vijesti 17.12.2015.

Banjaluka: Pregledana djeca koja su imala tegobe poslije vakcina

ČITANJE: 1 minuta
Djeca vakcije
Klinici za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS na preporuku nadležnog ljekara javilo devetoro djece od 14 do 15 godina iz Čelinca, koja su nakon vakcinacije osjetila neželjene reakcije.

Prema riječima Stojislava Konjevića, načelnika Klinike za dječje bolesti, tegobe su se ispoljile u manjem ili većem obimu kod sve djece koja su dobila vakcine DiTe i polio.

Iz UKC RS su rekli kako su sva djeca detaljno pregledana u prijemnoj pedijatrijskoj ambulanti, te vraćena kući uz preporuke da se u slučaju bilo kakvih tegoba jave u Kliniku za dječje bolesti.

-O svemu navedenom je pravovremeno obaviješten Institut za javno zdravstvo Republike Srpske – Služba za epidemiologiju, kako telefonskim, tako i pisanim putem. Takođe, obaviješten je nadležni ljekar u Čelincu koji je uputio djecu na pregled- navedeno je u saopštenju.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS su saopštili kako je riječ o učenicima devetog razreda Osnovne škole u Jošavci, kod Čelinca, a koja su vakcinisana protiv difterije i tetanusa i oralnom vakcinom protiv dječje paralize, te da su se javile blage postvakcinalne reakcije.

-Zbog sigurnosti devetoro djece je upućeno na Pedijatrijsku kliniku UKC RS na opservaciju. Prema informacijama kojima raspolaže Institut, djeca su pregledana, u dobrom su zdravstvenom stanju, prilikom pregleda nisu imala tegobe i vraćena su kući- saopšteno je iz Instituta.

(NN)