Vijesti 08.12.2015.

Banjaluka: Privatni čuvar paziće učenike?

ČITANJE: 2 minute
skola
Nakon lažne dojave o bombi u Osnovnoj školi “Zmaj Jova Jovanović” u Banjaluci Školski odbor u dogovoru sa roditeljima planira da obezbijedi privatno obezbjeđenje, a da li će se to desiti, znaće se narednih dana.

Dijana Bogdanović, direktorka ove škole, istakla je da čekaju konačan spisak roditelja koji su zainteresovani za ovaj prijedlog da škola ima privatnog zaštitara.

– Od Savjeta roditelja i predsjednika Savjeta je potekla inicijativa da razmišljamo u pravcu angažovanja neke profesionalno obučne osobe za bezbjednost, a to su neke od zaštitarskih agencija. Zamolili su mene da u ime škole lično podnesem zahtjev, da bi nama agencije mogle poslati ponude, da vidimo koliko bi to koštalo. Roditelji su kazali da bi oni lično to finansirali, jer bi taj neko bio prisutan od sedam do 19 časova- istakla je Bogdanovićeva.

Dodala je da su tu inicijativu saopštili na vandrednim roditeljskim sastancima, te svi roditelji treba da se izjasne o tome.

– U međuvremenu, zaštitarske agencije su poslale ponude. Cijena se kreće oko pet KM po učeniku na mjesečnom nivou- istakla je Bogdanovićeva.

Oliver Blagojević, predsjednik Savjeta roditelja ove škole, istakao je da u toku ove sedmice trebao da bude održan sastanak sa roditeljima.

– Na sastanku bi trebalo da se zna koliko je roditelja za ovu inicijativu, a nakon toga će biti poslat zahtjev za odobrenje Ministarstvu prosvjete i kulture RS- rekao je Blagojević. Kada su u pitanju ostale osnovne škole u Banjaluci, takođe su povećane mjere bezbjednosti.

Željka Opačić, direktorka OŠ “Ivo Andrić”, istakla je da su povećana dežurstava svih nastavnika za vrijeme velikog odmora i tehničkog osoblja.

– U kućnom redu škole stoji da učenici za vrijeme velikog odmora ne napuštaju školsko dvorište i od prošle sedmice, od utorak, smo uveli i video-nadzor, a učenici poštuju sva pravila- kazala je ona.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, najavio je u četvrtak sastanak sa direktorima osnovnih škola, Studentskog i Srednjoškolskog doma, te Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a u vezi sa bezbjednosnom situacijom.

(Nezavisne novine)