Vijesti 30.03.2016.

Banjaluka prodaje bezvrijednu arhivu

ČITANJE: 1 minuta
papir-banjaluka
Oglas u novinama za javnu licitaciju za prodaju bezvrijedne arhivske dokumenatacije gradsku upravu koštao je duplo više od vrijednosti papira koji će biti ponuđen na licitaciji.

Oglasni prostor u novinama gradska uprava platila je 350 maraka. Vrijednost oko 5000 kilograma papira po početnoj cijeni od 0,03 pfeninga je 150 mraka.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Slavko Tanasić kaže, zakoni i to o zaštiti ličnih podataka i onaj o upravljanju otpadom, primorali su ih na ovakvu proceduru.

“Na zakon obavezuje da na ovakav način uništimo. A zakon o zaštiti ličnih podataka govori da se ona mora sasjeći fizički uništiti da ne bi bila predmet zloupotrebe i iz tog razloga nije u mogućnosti da se daje na bilo koji drugi način nego se mora čitav taj proces kontrolisati, nadzirati i dovesti do toga kad građa bude na takav način uništena i normalno otpremljena iz prostorija našeg arhiva”, objasnio je Slavko Tanasić, načelnik Odjeljenja za opštu upravu Banjaluka.

Tročlana komisija je šest mjeseci “češljala” fascikle i police u podrumu gradske uprave kako bi izdvojila dokumentaciju kojoj je prošao rok čuvanja. Mašine će početkom aprila uništiti bezvrijednu dokumenataciju koja je nastala u periodu od 2004. do 2013.godine.

Radnici arhiva gradske uprave ovih dana rade na sortiranju dokumenata koja će biti uništena. 171 metar dužni dokumentacije biće uništen i prodat u stari papir.

Na taj način biće oslobođen prostor za arhiviranje dokumentacije koja svakodnevno nastaje u radu Gradske uprave. Kupac snosi troškove odvoza i uništavanja dokumentacije, a kupuje je po principu “viđeno-kupljeno”.

Reklamacije se neće uvažavati.

(Atv)