Vijesti 09.01.2016.

Banjaluka: Proslava 9. januara masovnija nego prethodnih godina

ČITANJE: 2 minute
zastave-RS
Spektakularnim vatrometom i pjesmom na Trgu Krajine nekoliko stotina pristalica banjalučkog Borca u ponoć je dočekalo Dan Republike. Popularnim “Lešinarima” i paradi glavnom banjalučkom ulicom priključili su se i brojni građani.

A mnogi su jutros poranili na liturgiju koju je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služio patrijarh srpski Irinej. Na liturgiji i slavskom obredu, među stotinama vjernika bio je i Mirko Laišić, koji je u Republici Srpskoj našao svoj drugi dom.

-Ja sam u Sloveniji bio vojno lice. Odozgo smo se iselili – vi znate one događaje koji su se gore desili – gore sam bio i ranjen, ostao bez stana, ostao bez slobode. Ipak, slobodu sam našao ovdje u Republici Srpskoj, onda možete znati koliko je moje srce danas ispunjeno- priča Mirko Laišić.

Ovogodišnja proslava 9. januara bila je masovnija nego prethodnih godina. Praznična atmosfera osjećala se i na ulicama, a nebrojene trobojke parale su zimsko nebo nad Banjalukom. Na svoju kuću, među prvima je istakao i Dragomir Savić.

-Ovaj mi je dan sve što može biti. Prvi sam u ulici svojoj postavio jarbol i svoju srpsku zastavu izbacio na jarbol. Zahvaljujem se svima onima koji su nam omogućili da slavimo ovaj naš dan i da ga vječito slavimo i da nam niko ništa ne može- kaže Dragomir.

Zastave Republike Srpske mogle su se vidjeti po cijelom gradu, a jedna od najvećih istaknuta je na zgradi u vlasništvu firme “Grand trejd”. Upravo je zastave Adrijana Žabić kupila svojim najmlađima. Kaže da Republika Srpska može i mora biti bolja, pogotovo za generacije koje dolaze.

-Ja sa svojim životom jesam zadovoljna, ali normalno da bi uvijek moglo bolje ali moraš se sam snalaziti. Treba malo gledati na bolji život, ne ko je Srbin, Hrvat, musliman, dajte ljudi malo više radnih mjesta i boljeg života, pustite kraju politiku- apeluje Adrijana Žabić.

Prazničnu subotu mnogi Banjalučani iskoristili su za šetnju. Svi znaju da je danas Dan Republike i svako je doživljava na svoj način.

Ulicama grada paradirali su automobili okićeni zastavama, a u čitavom gradu bile su primjetne pojačane mjere obezbjeđenja, uz specijalce sa dugim cijevima i helikoptere koji su nadlijetali Banjaluku.

(ATV)