Vijesti 20.11.2017.

Banjaluka proslavila 99 godina od ulaska srpske vojske u grad

ČITANJE: 2 minute

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da srpski narod zapadno od Drine može opstati jedino ako se okupi oko institucionalnog okvira – Srpske.

– Samo tako možemo opstati i da ne budemo statistička greška kao Srbi u Hrvatskoj – istakao je Savanović na svečanoj akademiji u Banskom dvoru u Banjaluci, povodom obilježavanja Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918.

Savanović je rekao da je to strateško i istorijsko pitanje sa kojim ne smije niko da se igra u smislu nejedinstva i svega onoga što se Srbima dešava posljednjih godina.

– Neprijatelj vreba, ne spava, on se samo malo primiri, probudi se i opet udari na srpski narod. Njegov glavni imenitelj je da rijeka Drina bude granica srpskog naroda i da Srba ne bude u BiH – upozorio je Savanović.

On je naglasio da bi mlade generacije kroz istoriju trebalo da nauče i da nikada ne zaborave borbu srpskog naroda za slobodu, čija je cena samo u Prvom svjetskom ratu bila 1,3 miliona poginulih Srba.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da je srpska vojska prije 99 godina oslobodila Banjaluku nakon više od 450 godina pod tuđinskim vlastima.

– Nakon četiri teške godine Prvog svetskog rata i okupacije Srbije, u jednom jedinstvenom, patriotizmom nabijenom naletu, srpska vojska je probila Solunski front 15. septembra 1918, za manje od dva meseca oslobodila zemlju i pred sobom očistila sve neprijateljske formacije – naveo je Radojičić.

On je podsjetio da je sloboda u Banjaluku došla i 22. aprila 1945. godine, nakon četiri godine fašističke okupacije, a zatim se ponovo morala braniti i odbraniti u periodu od 1991. do 1995. godine u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Radojičić je rekao da je u Banjaluci nedavno pokrenuta inicijativa da se podigne spomenik čuvenom srpskom vojvodi Stepi Stepanoviću, a ujedno i spomenik ulasku srpske vojske i prisajedinjenju matici Srbiji.

– Ovoj inicijativi danas posvećujemo institucionalnu pažnju kroz razmatranje i promjene regulacionih planova u centru grada, gde će biti određeno adekvatno mjesto za spomenik – naveo je Radojičić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, te državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Negovan Stanković.

Skupu su prisustvovali i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, kao i predstavnici banjalučkog Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.

Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. obilježen je služenjem parastosa nestalim i poginulim srpskim borcima iz Prvog svetskog rata u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja i svečanom akademijom u Banskom dvoru u Banjaluci.

(EuroBlic)