Vijesti 10.11.2016.

Banjaluka: Prva iskustva s novim jelovnikom u vrtićima

ČITANJE: 1 minuta

U Banjaluci u vrtićima, uz integralni hljeb i voće, djeca jedu i pileću šunku, što je izazvalo sumnje.

Brižne mame i tate se pitaju da li je, već na prvom koraku, Centar za predškolsko obrazovanje i vaspitanje odustao od obaveze da djeci u vrtiću obezbjedi obroke, bez salama, viršli i drugih namirnica punih hormona i aditiva.

Direktorka Centra Jelena Kurtinović odgovara da nema razloga za brigu, jer pileća šunka zadovoljava propisane standarde.

– U Standardima ishrane, objavljenim uz novi pravilnik, za dječije obroke preporučuje se i pileća šunka – kaže Kurtinovićeva.

U vrtićima tvrde da djeca ne odbijaju jelo. Malo sporije novi jelovnik prihvataju mališani koji i inače imaju slab apetit, ali takvi su, tvrde, u vrtićima rijetki.

Vinogradarsko varivo s junetinom, ćufte od soje i beskvasne uštipke većina djece pojede u slast, mada među šestogodišnjacima ima i onih koji žale za dobrim starim vremenima.

– Prije je doručak bio super, a sad viršle i paštetu jedem samo kod bake, a sa drugarima ne mogu – komentariše mali Kosta.

Što se tiče roditelja, mišljenja su još uvijek podijeljena, a najčešće sumnje vezane su za uvođenje soje u dječiju ishranu.

– Na roditeljskim sastancima postavljali smo pitanje da li je u pitanju genetski modifikovana soja, ali su nas uvjerili da su sve namirnice, od kojih se prave obroci u vrtiću, domaći i bezbjedni – kaže jedna majka.

(EuroBlic)