Vijesti 18.01.2021.

Banjaluka prva u regionu dobila “pametno” autobusko stajalište

ČITANJE: 1 minuta

Kod Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” danas je pušteno u funkciju prvo “pametno” autobusko stajalište.

Idejni koncept “pametnog stajališta” razvila je Gradska razvojna agencija CIDEA u saradnji sa preduzećem Telemaks i Elektrotehničkim fakultetom, te isti kandidovala, u ime Gradske uprave, prema UNDP-u koji je odobrio ovaj projekat, pišu “Nezavisne”.

Mario Milanović, direktor CIDEA, rekao je da je ovo prvo “pametno” stajalište u Banjaluci, ali i Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Dodaje da je “pametno” stajalište napravljeno domaćom pameti u Banjaluci, a pored toga što je stanica moderna i funkcionalna, napaja se fotonaponskim panelima, ima punjače za laptop, mobilne telefone, te pokazuje u realnom vremenu dolazak autobusa te mjeri vlažnost vazduha, pritisak i zagađenost i još mnogo toga.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, naglasio je da je činjenica da je ovaj projekat prvi u regionu implementiran u Banjaluci, ali da ne treba biti izuzetak, te da je plan da se u toku ove godine napravi još 32 sličnih pametnih autobuskih stajališta na cijelom području grada.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, rekao je da je ovo detaljno urađen projekat, te da je očit primjer razvoja Banjaluke u svakom segmentu.

Goran Vukmir, šef kancelarije UNDP-a u Banjaluci, naveo je da mu je drago što je UNDP bio pokretač ove inicijative, te da je ovo samo jedan od 10 projekata koji su odobreni kako bi približili tehnologiju ljudima.

Dodao je da je vrijednost ovog projekta oko 50.000 KM.

(N.S)