Sport 24.09.2016.

Banjaluka: Prvenstvo u brazilskom džijudžicuu 5. novembra

ČITANJE: 3 minute

Sportska akademija “Fenix” trenutno je jedina akademija brazilskog džijudžicua u Republici Srpskoj, a 5. novembra organizuju 1. otvoreno prvenstvo Banjaluke pod nazivom “Banjaluka Open 2016. Jiu Jitsu Championship” i već imaju prijave iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije.

“Napominjem da je ovo prvi turnir u istoriji ove vještine i sporta u Banjaluci, a biće održan u dvorani ‘Farma Sport Prom’, jer nam je ta sala bila najpovoljnija. Još nam se nijedan sponzor nije javio iako je ipak u pitanju međunarodno takmičenje, pa ovim putem pozivam sve koji nas mogu sponzorisati da se jave”, istakao je Đorđe Vasić, predsjednik “Fenixa” i glavni trener.

Na takmičenje se najavilo i nekoliko velikih imena, kao što su Stefan Zvijer iz Slovenije, koji je MMA borac, ali će se ovom prilikom takmičiti u kategoriji brazilskog džijudžicua, i Tin Stojanac iz Hrvatske.

“Za učesnike su obezbijeđene vrijedne nagrade”, rekao je Vasić.

Akademija “Fenix” osnovana je 2014. godine u Banjaluci, a osnovni cilj je razvoj i promovisanje sporta i sportske kulture u gradu, prvenstveno kroz borilačke sportove.

“Ova akademija je prvenstveno jedno zdravo udruženje, koje pruža vrhunski ambijent i uslove u kojima ljudi bez obzira na prethodno iskustvo, godine ili trenutnu kondiciju uče borilačke vještine, a prije svega, brazilski džijudžicu, grappling i karate. Takođe obezbjeđujemo i prilagođene programe samoodbrane kao dio brazilskog džijudžicua”, rekao je Vasić.

Već treću godinu zaredom ova škola organizuje i besplatnu obuku samoodbrane za žene i djecu i kroz obuku je prošlo oko 400 zadovoljnih kandidata.

“Uspješno je završilo školu 50 djevojaka, jer obuka traje tri mjeseca. Časovi su bili dva puta sedmično, ali ne mogu svi izdvojiti svoje vrijeme i bez obzira na to što je obuka besplatna ne završavaju je svi sa dobijenim sertifikatom”, rekao je Vasić.

Naglasio je da je ova obuka bitna za svaku pripadnicu tzv. nježnijeg pola, jer na obuci savladaju deset osnovnih vještina koje će moći koristiti u slučaju da ih neko napadne, jer smo u posljednje vrijeme, kako on kaže, suočeni s vrlo čestim napadima na žene. Prema njegovim riječima, ovo je najbolji način da se odbrane.

“Problem je što mi nemamo nikakvu podršku, tražili smo sponzore, ali su nam gdje smo god došli rekli da je sve što radimo dobro, ali niko još nije odlučio da nam pomogne”, rekao je Vasić.

On objašnjava da trenutno u klubu razmišljaju da jednom nedjeljno organizuju obuku samoodbrane za žene i djecu i da toj obuci prisustvuju svi zainteresovani, ali će morati sačekati malo bolja vremena.

“U našem klubu postoji program za djecu, na koji se mogu prijaviti mališani od četiri godine pa nadalje. Program je osmišljen na jedan jako interesantan način, sve je u vidu igara, oni na raspolaganju imaju 10 igara, koje su podijeljenje na tri nivoa i koje klinci moraju proći da bi nastavili obuku, a dok ne prođu jedan nivo ne mogu preći na sljedeći”, objasnio je Vasić.

Prema njegovim riječima, brazilski džijudžicu ne zahtijeva neku posebnu i veliku snagu, već tehniku i ne podrazumijeva udarce.

“Baveći se ovim sportom stičete izdržljivost zbog samih tehnika koje se koriste i koje zahtijevaju rad cijelog tijela, zatim ravnotežu i fleksibilnost, i ono najvažnije stičete znanje kako da se odbranite u slučaju nekih napada”, pojasnio je Vasić.

(nezavisne.com)