Vijesti 16.03.2016.

Banjaluka: Pse pokopavaju i u dvorištima

ČITANJE: 2 minute
groblje psi
U Banjaluci ne postoji groblje za sahranjivanje uginulih kućnih ljubimaca, pa tako ako nekome ugine životinja njeno tijelo biće odloženo na deponiju u Ramićima, zajedno s ostalim otpadom, kažu iz Higijeničarske službe grada.

Iako bi, po pravilu, uginule životinje vlasnici trebalo da prijave nadležnom veterinarskom inspektoratu, građani često to ne čine jer ne žele da njihov kućni ljubimac završi na deponiji pa se dešava da omiljenu životinju sahrane i u dvorištu.

– Kada mi je uginuo pas, uzeo sam lopatu i psa zakopao u dvorištu porodične kuće na selu. Nisam mogao da zamislim njegovo tijelo na deponiji. Evo, u Zagrebu grade veliko groblje za kućne ljubimce, imaju ga i mnogi evropski gradovi pa bi možda i kod nas mogli razmisliti o toj ideji- ispričao je jedan Banjalučanin.

Slaven Grbić, direktor Higijeničarske službe grada, rekao je da bi ekološki najbolje bilo uginule životinje prvo spaliti, a nakon toga ostatke odložiti na deponiju, međutim zbog nedostatka uslova alternativno rješenje je tijelo životinje odložiti na deponiju zajedno s ostalim otpadom.

– Iako je bilo najava da bi grad mogao dobiti spalionicu, to se nikad nije realizovalo. Uginule ljubimce treba negdje odlagati, tako da sada ovaj organski otpad završava na gradskoj deponiji- kazao je Grbić.

Prema njegovim riječima, izuzetak pri pokopavanju pravi se u slučaju da je životinja koja je uginula imala neko oboljenje, ili one koje su stradale u poplavama.

– One tada i na deponiji budu posebno pokopane i odložene u posebne kutije kako se zaraza ne bi raširila- istakao je Grbić.

U slučaju da neko pregazi životinju poželjno je da slučaj prijavi Higijeničarskoj službi, kao i u slučaju kad pronađe leš uginule životinje.

Goran Milojević, predsjednik Udruženja životinja “Kerber”, ističe da bi ideja o osnivanju groblja za životinje bila odlična budući da vlasnici životinja zbog postojeće situacije svoje ljubimce često pokopavaju i u svojim dvorištima.

– Iako u azilu do sada nismo imali slučajeva uginuća pasa, poznajem dosta onih koji nikad ne bi dozvolili da im ljubimac završi na deponiji, pa ih zato pokopavaju sami. Evo, i ja sam jedan od onih koji je svog ljubimca, za kojeg sam bilo vezan, pokopao u dvorište- rekao je Milojević.

(Nezavisne novine)