Vijesti 31.08.2016.

Banjaluka: Putem javnog konkursa do mjesta u vrtiću

ČITANJE: 2 minute

Djeca će se u gradske vrtiće ubuduće upisivati putem javnog konkursa koji će biti raspisivan jednom godišnje. Slobodna mjesta koja se pojave tokom godine biće popunjavana mališanima sa spiska neupisanih na konkursu ili po listi prioriteta koju će jednom mjesečno određivati Komisija za prijem djece.

Tako će ubuduće biti vršen upis djece u vrtiće regulisan novim Pravilnikom o načinu i postupku prijema djece u vrtiće koji je stupio na snagu u ponedjeljak. Ovaj dokument usvojio je Upravni odbor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje uz saglasnost gradonačelnika Slobodana Gavranovića.

U Centru za predškolsko vaspitanje rekli su da će prema pravilniku konkurs za upis ubuduće biti raspisivan od 1. do 15. juna svake godine.

Pošto je ovaj dokument usvojen tek ove sedmice, u narednih nekoliko dana biće objavljen javni poziv za određivanje prioriteta za upis djece u vrtić.

– Prijave koje stignu biće vrednovane kroz kriterijume po novom pravilniku. Formiraćemo liste prioriteta za upis koje će važiti do juna iduće godine, kada će biti objavljen novi konkurs u redovnoj proceduri – kazali su u Centru.

Nisu mogli reći koliko trenutno ima upražnjenih mjesta u vrtićima.

– Upis se vrši kontinuirano kako se mjesta oslobađaju, ali bi do objavljivanja javnog poziva trebalo da znamo koliko ćemo imati slobodnih mjesta za mališane – kazali su u Centru.

Novi pravilnik nalaže da sve pristigle prijave na konkurs razmatra tročlana komisija koju čine stručni saradnik za prijem djece, predstavnik stručne službe i vaspitač.

Isto tako, biće uveden sistem bodovanja prijava po različitim kategorijama.

– Spisak primljene djece u vrtić biće objavljen na internet stranici i oglasnoj tabli Centra. Pored toga, komisija će jednom mjesečno zasjedati i pregledati listu prioriteta kako bi utvrdili da nije došlo do promjene statusa prijavljene djece – navedeno je u ovom dokumentu.

Roditelji čija djeca ne budu primljena mogu u roku od osam dana uložiti prigovor, o kojem odlučuje direktor Centra.

U pravilniku je navedeno da će zahtjevi za upis djece koji su podneseni prije stupanja na snagu ovog dokumenta biti takođe bodovani.

Bodovanje

– djeca čiji su roditelji sa invaliditetom 5 bodova

– djeca samohranih roditelja 5 bodova

– djeca iz porodica sa troje ili više djece 5 bodova

– djeca iz porodica korisnika novčane pomoći, dječijeg i materinskog dodatka 10 bodova

– djeca pripadnika manjinskih etničkih zajednica 5 bodova

– vrijeme čekanja na prijem, na svaki mjesec čekanja 1 bod

– zaposlenost roditelja, na zaposlenost po roditelju 10 bodova

– porodica čiji uži član ima teško oboljenje 5 bodova.

(Glas Srpske)