Banjaluka radi i nedjeljom, Sindikat nezadovoljan

Za Banjaluku nije dobar prijedlog da trgovine ne rade nedjeljom, jer upravo tada ovaj sektor ima najviše prometa i gostiju, poručio je juče gradonačelnik Igor Radojičić.

“Strateški koncepti razvoja grada podrazumijevaju i razvoj usluga, turizma, ugostiteljstva i trgovine, tako da zatvaranje nedjeljom, koji  je jedan od najprometnijih dana kada upravo dolaze gosti i kada trgovine najviše rade, za Banjaluku nije dobar prijedlog” – izjavio je Radojičić i tako javno potvrdio ono što su radnici i sindikat trgovine uveliko naslućivali.

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS od prošle godine aktivno sprovodi kampanju za zabranu rada nedjeljom, kako bi se zaštitila prava radnika, a ova inicijativa već je dobila “zeleno svjetlo” u pojedinim opštinama.

Predsjedništvo Saveza opština i gradova RS, u čijem sastavu se nalazi ukupno 19 načelnika i gradonačelnika iz Srpske, preporučilo je svim lokalnim zajednicama da se rad nedjeljom i u dane državnih praznika zabrani ili u prvom periodu ograniči samo na prvu smjenu.

“Na našem posljednjem sastanku nije bio gradonačelnik Banjaluke, ali jeste njegov predstavnik, koji je dao punu podrušku skraćivanju radnog vremena nedjeljom i praznicima” – izjavio je prije samo 7 dana za Srpskainfo predsjednik Predsjedništva Saveza Ljubiša Ćosić.

Mada su u Savezu očekivali da će u Banjaluci, kao najvećem gradu u Srpskoj, rad nedjeljom biti dozvoljen do 18 sati, od gradonačelnika Radojičića ipak stiže negativan odgovor. Kao kompromis, za zabranu rada nudi neki drugi dan u sedmici, kada ima manje prometa.

“Prava radnika, koji ne bi smjeli da rade sedam dana u nedjelji, svakako su uređena zakonom. Ono o čemu možemo razgovarati i što će biti jedan od zadataka za naše organizacione jedinice jeste da se eventualno predloži da to bude neki drugi dan, recimo ponedjeljak ili utorak, kada je daleko manji promet, tako da ne utiče na goste i turiste. Zabrana nedjeljom je loša ideja, zato što je to dan kada, gledajući trgovinu, ima najviše rezultata” – naglašava prvi čovjek Banjaluke.

Ne slažemo se sa gradonačelnikom i smatramo da nedelja treba da bude slobodan dan za radnike u oblasti trgovine. Po tim izjavama, svi su onda bitniji od naroda, komentariše predsjednik Sindikata trgovine Goran Savanović.

“Nažalost, očekivali smo da će biti ovakav stav Banjaluke. To je rezultat pritiska banjalučkih tržnih centara na Grad i uticaj krupnog kapitala iz oblasti trgovine” – ogorčeno kaže Savanović.

Poručuje da sindikat nastavlja da se zalaže za ovu inicijativu.

“U drugim gradovima aktivnosti idu, očekujemo da će u februaru u dosta opština biti ili potpuno obustavljen rad ili dozvoljen samo u jednoj smjeni. Znači, isto tako se može realizovati i u Banjaluci” – zaključio je Savanović.

Podsjetimo da je Skupština Grada Banjaluka prošlog aprila izglasala Odluku kojom se radno vrijeme tržnim centrima nedjeljom produžava do 22 sata.

(Srpskainfo)

OD KOMUNISTE DO „KOMITE“: Posljednja godina vladavine Mila Đukanovića?

Kada jedan čovjek, Milo Đukanović, provede 30 godina krećući se u trouglu funkcija predsjednika i premijera Crne Gore, te lidera Demokratske partije socijalista, nema tu mnogo posla za politologe i sociologe. U aktuelnoj fazi, kada je višedecenijski gospodar „Montenegra“ suočen sa najozbiljnijim protestima od početka njegove vladavine, najpozvaniji da ocijene stanje u kojem se on

Servisne informacije za 23. februar

Servisne informacije za nedjelju, 23. februar 2020. godine: Policijska uprava: Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir je narušen dva puta, dogodile su se tri saobraćajne nezgode, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,